Ausztria lassítja a munkavállalást: továbbra is engedélyt kell kérni

Pénzcentrum/MTI2011. június 30. 10:02

Jelentős adminisztrációs terhekkel találhatják szemben magukat az Ausztriában szerencsét próbálók, vállalók annak ellenére, hogy május 1. óta szabad a munkavállalás a szomszédos országban - hívja fel a figyelmet az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

A szakmai érdekképviselet által összeállított tájékoztató szerint az iparűzési rendelet felsorolásában szereplő szakmák gyakorlóinak engedélyt kell kérniük a szövetségi Gazdasági, Család- és Ifjúságügyi Minisztériumtól. A listán valamennyi építőipari szakma mellett például a takarítás és a szociális tanácsadás is szerepel.

Ha például egy ács vagy festő-mázoló akar Ausztriában dolgozni, úgy az osztrák Gazdasági, Család- és Ifjúságügyi Minisztérium honlapjáról le kell töltenie egy formanyomtatványt. A kitöltött nyomtatványhoz feladás előtt mellékelni kell a szakmunkás bizonyítvány, az eddigi tevékenység igazolása, és a cégkivonat hiteles német fordítását. Az engedély nem cégre, hanem személyre szól.

Ha a magyar szakember kezében van az engedély, akkor a munka megkezdése előtt be kell jelentkeznie az előbbi minisztériumban. Innentől kezdve egy évig már valóban szabadon dolgozhat Ausztriában a magyar vállalkozó.

A kiadvány felhívja a figyelmet, hogy a munkavállalónak a munka megkezdése előtt egy héttel az illegális foglalkoztatás ellenőrzésére létrehozott hivatalnál is be kell jelentkeznie.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: