Világjáró magyar álláskeresők

Népszava2011. június 20. 08:32

Egyre képzettebbek és nyelvtudás nélkül nem indulnak külföldre a magyar munkavállalók - derül ki az Európai Foglalkoztatási Szolgálat felméréséből - írja a Népszava.

Szakképzettség és nyelvtudás nélkül ma már nem indulnak külföldre a magyar munkavállalók. A felmérés keretében megkérdezettek 45 százalékának volt diplomája, de magas - 28 százalék - volt a különféle szakmával rendelkezők aránya is. A munkakeresők többsége 91,5 százalék beszélt valamilyen idegen nyelvet. Első helyen az angol állt (75 százalék), amelyet a német követett. Az is megállapítható volt, hogy a nyelvismeret átlagos szintje is emelkedett.

Bár a legtöbb munkakereső még nem dolgozott külföldön, de 87 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen szeretnének valamely uniós országban munkát vállalni, átlagosan 1-3 éves időtartamra.

A legnépszerűbb célországok továbbra is az Egyesült Királyság, Ausztria és Németország, mindhárom országot a megkérdezettek megközelítően 40 százaléka említette.

A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbben a szálloda- és vendéglátóipar területén (57,4 százalék), számítástechnikai, műszaki, természettudományi területen (24,7 százalék) valamint építőipari, bányászati (18,2 százalék) területen vállalnának külföldi munkát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: