Betilthatják a mobilokat a magyar iskolákban

Pénzcentrum2011. június 9. 11:22

Az oktatási ombudsman el tudja képzelni, hogy a személyiségi jogok internetes megsértése akár a mobiltelefonok iskolai betiltásával is járhat.

Az interneten elkövetett erőszak, a megalázó céllal, mobiltelefonra felvett videók Nagy-Britanniában már cselekvésre késztették a hatóságokat. Ez év szeptemberétől tilos lesz bevinni az iskolákba mobilokat.

Aáry-Tamás Lajos az fn.hu-nak elmondta: a diákok gyakran lépnek be az iskolában a mobiljukról a közösségi oldalakra, ahol akár társaikat és tanáraikat sértő, trágár megjegyzéseket terjesztenek. Nem egy iskolai verekedés köszönhető ennek. A biztos a legnagyobb problémának azt tekinti, hogy míg a gyerekek, fiatalok otthonosan mozognak a közösségi portálokon, sok felnőtt nem ismeri ezeknek az oldalaknak a veszélyeit, korlátait.

Az oktatási jogok biztosa el tudja képzelni, hogy a brit példa alapján itthon is betiltsák a mobiltelefonokat az iskolákban, hiszen - mint mondta - "a Facebook nem áll meg Hegyeshalomnál", a nyugati és hazai fiatalok egy nyelvet beszélnek, a problémák közösek.

Címkék: