Jövedékiadó-emelés: drágul a cigi

Pénzcentrum2011. június 3. 18:32

Nő a normál benzinnél akár 100 forinttal is olcsóbb E85-ös üzemagyag jövedékiadó terhe. Az emelésre a bioetanol kétes vagy indokolatlan árelőny miatt van szükség. Persze az állami büdzsének is jól jön a plusz bevétel. A javaslat szintén emelni kívánja a dohánytermékek jövedéki adóját is.

Egy, az Országgyűlés elé benyújtott törvénymódosító javaslatcsomag értelmében a kormány emelni kívánja az E85-ös üzemanyag jövedéki adóját. A javaslat indoklása szerint az emeléssel egyrészt növelni kívánják a költségvetés bevételeit, másrészt csökkenteni kívánják az E85-jel üzemanyag (bioetanol) benzinnel szembeni "indokolatlan" árelőnyét. A javaslat szintén emelni kívánja a dohánytermékek jövedéki adóját is.

Drágulhat az E85-ös üzemanyag

A nemzetgazdasági miniszter által jegyzett javaslatcsomag csökkentené a magas etanoltartalmú, E85-ös üzemanyag jövedékiadó-kedvezményét, mert az rosszabb hatásfokával indokolatlan árelőnyt élvez a normál benzinnel szemben. Ez az "indokolatlan" árelőny pedig értelemszerűen csökkenti az adóbevételeket is.

Az E85 jelzésű üzemanyag 85%-ban tartalmaz bioetanolt, valamint 15%-ban normál benzint. Az adókedvezménnyel főként a "megújuló" voltját kívánják elismerni, azonban az első generációs bioüzemanyag - előállítással kapcsolatban világszerte számos aggály merült fel az első időszakban.

A normál gépjárművek többsége nem alkalmas az E85 felhasználásra, azonban kisebb átalakításokkal a benzines autók átalakíthatók erre. Az elmúlt időszakban érezhetően nőtt az E85 iránti kereslet, ami főként a benzinár jelentős növekedésének tudható be. Az E85 kb. literenként 100 forinttal kerül kevesebbe a normál 95-ös benzinnél, azonban a fogyasztás is 20-25%-kal növekszik az üzemanyag használatakor, igaz a teljesítmény is javul.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Drágul a cigaretta

A javaslat általános indoklása emlékeztet arra, hogy a cigaretta esetében az uniós irányelv 2018-ra meghatározott egy minimális adótartalmat, melyhez történő fokozatos közelítés miatt a cigaretta mennyiségi és minimum adójának emelése vált szükségessé. Emellett a dokumentum szerint veszélyben van a tervezett bevételek befolyása a 2010-ben végbement átrendeződés és a 2011-es piaci folyamatok miatt.

Ezért "a javaslat a cigaretta tételes és minimumadójának, továbbá a fogyasztási dohány minimumadójának megemelését tartalmazza, mely a negatív piaci és költségvetési bevételi folyamatok ellen hat". A javaslat szerint a cigaretta jövedéki adója három lépésben emelkedne (az idén, jövő év elején és jövő év közepén) a jelenlegi ezer szálra vonatkozó 18.080 forintról 2012. július 1-jétől 19.400 forintra.

Címkék: