Csökken a képviselők fizetése: 600 ezret fognak keresni

Pénzcentrum2011. június 2. 08:32

Hamarosan elkészül az Országgyűlés létszámáról és a képviselők javadalmazásáról szóló sarkalatos törvény. A képviselők megszorításokra számíthatnak - értesült a Népszabadság.

A lap úgy tudja, jelenlegi formájában eltörlik a költségtérítést, a képviselők csak bruttó fizetést kapnakmajd, ami után a mindenkire vonatkozó személyi jövedelemadó szabályai szerint adóznak. Ez azt jelentheti, hogy a képviselők a jövőben bruttó 600 ezer forintos átlagfizetéssel számolhatnak: a jelenlegi bérekben meglehetősen nagy a szórás, akad olyan honatya, aki havi kétmillió forint körül keres. Gyakorlatilag megszűnne a költségtérítés, szigorú kilométer-elszámolást, hivatali benzinkártyát vezetnének be, a parlament bérelné a lakást vagy a szállodai szobát.

Az még nem tisztázott, hogy ezek az új szabályok mikortól lépjenek életbe, már 2012-től vagy csak 2014-től. Az azonban már biztosnak tűnik, hogy 2014-től, amikor a felére csökken a parlament létszáma, új összeférhetetlenségi szabályok lépnek életbe, a polgármesterek, a megyei közgyűlési tagok és elnökök nem lehetnek majd egyben országgyűlési képviselők is.

 

Címkék:
polgármesterek fizetése,