Rövidülnek a sorok az okmányirodákban

Világgazdaság2011. május 31. 08:32

Vége a tömött soroknak? Elsők között az okmányirodák és az adóhivatalok veszik használatba a nemrég elkészült elektronikus fizetési és elszámolási rendszert (EFER). Az ügyfeleknek gyorsabb ügyintézést ígérő rendszer révén a magánszemélyek és a cégek az egy adott ügyintézéshez kapcsolódó fizetési kötelezettséget ezentúl egyösszegű, nem készpénzes tranzakcióval teljesíthetik - írja a Világgazdaság.

A közel négymilliárdba kerülő rendszer nem egy új alkalmazás, hanem a meglévő intézményi és a banki megoldásokat köti össze egymással. Elsőként az okmányirodák és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal alkalmazza a rendszert. Az okmányirodákban a fejlesztés hatására a jövőben egyetlen tranzakcióval, egy összegben fizethető majd ki az egy adott ügyhöz kapcsolódó összes fizetési kötelezettség. Ezáltal az új rendszer az ügyfeleknek hatékonyabb és gyorsabb ügyintézést jelent, az államnak pedig a kevesebb tranzakció miatt kisebb költségeket.

Az e-fizetési rendszer a személyes megjelenést nem igénylő ügyintézés esetén az internetbank és a bankkártyás fizetés, a későbbiekben a mobilbank használatát is támogatja, bár ez esetben még szükség van a banki szolgáltatókra. A hírek szerint már három kereskedelmi bankkal is folynak a tárgyalások ez ügyben. A személyes ügyintézés is egyszerűsödhet, ugyanis ez esetben is lehetőség lesz a bankkártyás illetve a későbbiekben a mobilbankos fizetésre.

 

Címkék: