Hogy lesz így nyugdíjunk? Tovább fogynak a magyarok

Pénzcentrum2011. május 30. 04:44

A választási ígéretek egyelőre nem hozták meg a magyarok gyermekvállalási kedvét - derül ki az első negyedévi statisztikai adatokból. Tíz százalékkal kevesebb gyermek született, mint egy évvel korábban. A halálozások száma viszont 3,9 százalékkal nőtt. Több mint 13 ezer fővel kevesebben vagyunk, mint tavaly ilyenkor.

Hiába a három évig igénybe vehető gyes, a gyermekek utáni adókedvezmény, a bölcsődei férőhelyek növelésére tett ígéretek, egyre kevesebben vállalnak gyermeket. Január-március között 21 181 gyermek született; ami 2407-tel, vagyis 10,2 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Ezzel szemben összesen 34 763-an haltak meg, 3,9 százalékkal többen, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

A természetes fogyás 13 582 fő volt, ami 3701-gyel haladja meg az egy évvel korábbit. Mivel többen vándoroltak Magyarországra, mint amennyien elmentek innen, az ország lakossága kisebb mértékben, mintegy 11 ezer fővel csökkent. Eszerint a népességszám március végén 9 millió 975 ezer fő volt.

 


A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy 2011 első három hónapjában egyre nagyobb arányú volt a születésszám csökkenése. A január-februári mintegy 8 százalékos visszaesést követően márciusban 14,5 százalékkal kevesebb gyermek jött világra, mint egy évvel korábban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A születések és halálozások száma különböző mértékben változott a régiókban. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön volt a legkisebb, a legnagyobb pedig Nyugat-Dunántúlon. A halálozások száma valamennyi régióban meghaladta az előző évit, az emelkedés Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon volt a legnagyobb, Nyugat-Dunántúlon a legkisebb.

A házasságkötések számának az elmúlt hónapokban észlelt emelkedő iránya megtorpant, mivel márciusban már közel 6 százalékkal kevesebb házasságkötés történt, mint egy évvel korábban. Ennek ellenére az első három hónapban összesen regisztrált 4051 házasságkötés még 42-vel, azaz 1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Közép-Dunántúlon jött meg leginkább a kedvük a pároknak a házassághoz: 20 százalékkal többen kötötték egymáshoz az életüket, mint 2010 első negyedévében. Észak-Magyarországon viszont 2,6 százalékos volt a visszaesés.

Mi hátráltatja a gyermekvállalást?
1. Anyagi nehézség: A fiatal párok jelentős része úgy véli, hogy nem engedheti meg magának, hogy a gyerekvállalás ideje alatt egy keresetből éljen.
2. Kevés az óvoda, bölcsőde: Jelenleg 10-15 ezer bölcsődei és több ezer óvodai férőhely hiányzik az országban.
3. Munkahelyi diszkrimináció: Az emberek félnek gyereket vállalni, mert úgy gondolják, hogy sok munkáltató nem alkalmaz kisgyerekes munkaerőt vagy olyan nőt, akinél fennáll a lehetőség, hogy hamarosan gyereket szeretne.
4.Pártalálási nehézség: A fiatalok jelentős része nehezen talál párt.
5.Instabil párkapcsolat: Sok tervezett gyerek nem születik meg, mert jelenleg a házasságok és élettársi kapcsolatok több mint 60 százaléka felbomlik.
6. A férfi-női munkamegosztás aránytalansága: Európa legtöbb országához viszonyítva hazánkban a férfiak kevesebb szerepet vállalnak a gyereknevelésben és a családi feladatokban.
7. Meddőség: A párok 20 százaléka több mint egy évig sikertelenül próbálkozik a gyerekvállalással.
8. A média által közvetített értékrend: A média által gyakran közvetített értékrend a tartós házasság és a gyerekvállalás ellen hat.
9. Negatív szülésélmény: A jelenlegi egészségügyi rendszer nem kedvez az anya- és bababarát szüléseknek. Vannak nők, akik emiatt nem mernek újabb szülésre vállalkozni.
10. Támogató közösségek hiánya: A kisgyerekeseknek egyre kevésbé van segítőjük, a nagyszülők, keresztszülők, barátok maguk is dolgoznak, vagy távol laknak.

Forrás: Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Címkék: