Nincs elég hely a 15 éves munkavállalóknak

Pénzcentrum2011. május 19. 09:32

A magyar közoktatás átalakításával 93 ezer újonnan munkaerőpiacra kerülő szakmunkásképzés nélküli fiatal nagy része nem juthat munkahelyhez a magyar vállalatoknál. A Gazdasági Kutatóintézet (GKI) felmérése szerint leginkább a vendéglátásban és idegenforgalomban tevékenykedő cégek várják a szakképzettség nélkülieket és a szakmunkás gyakornokokat - írja a Napi Gazdaság.

Magyarországi cégek háromnegyede foglalkoztat szakmunkást, ezek elsősorban a mezőgazdasági ágazatban, vendéglátásban, idegenforgalomban tevékenykedő vállalatok. A szakmunkásokat foglalkoztató vállalatok 42 százaléka szívesen fogadna szakképzésben tanulókat oktatási tevékenységgel.

A kisebb, 50 fő alatti, vállalkozásoknak viszont csak 33 százaléka tudja fogadni a fiatalokat, míg a pénzügyi szektor szinte teljesen elzárkózott ettől, 13 százalékuk fogadna szakmunkást. 139 ezer fő tanul nappali szakképzésben, további 93 ezren kerülhetnének a munkaerőpiacra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára, ami 15 évre vinné le a kötelező oktatási időt.

Címkék:
szakmunkásképzés,