Ki fog itt gyógyítani? - Felmondanak a magyar orvosok

Magyar Nemzet2011. május 6. 09:32

A kezdő orvosoknál nettó 200 ezer, a szakorvosoknál pedig legalább 300 ezer forintos fizetést követelnek az orvosok. Ellenkező esetben kilátásba helyezték, hogy tömegesen felmondanak - írja a Magyar Nemzet.

A napilap értesülései szerint szervezkedés indult az orvosok körében, hogy markáns lépéssel kényszerítsék a kormányt a bérek emelésére. Az akciónak tömeges felmondás lehet az eredménye. A bérkövetelés kezdő orvosoknál nettó 200 ezer, szakvizsgával rendelkezőknél pedig 300 ezer forint. Az információ vidéki orvosoktól érkezett. Az érintettek azt tervezik, hogy ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat, amelyet akkor "aktiválnak", ha december végéig nem születik megállapodás a bérek megemeléséről. Több ezren kilátásba helyezték a letétbe helyezést.

Papp Magor, a Magyar Rezidensszövetség elnöke egy szakmai konferencián rámutatott: soha nem tapasztalt mértékű az elkeseredettség a magyar orvosok körében. A felmérések arról tanúskodnak, hogy a következő két évben négyezer orvos hagyhatja el az országot.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arra emlékeztet, hogy 2008-ban az alapellátásban már megpróbálkoztak hasonló, tömeges szerződésbontással, ami viszont nem volt annyira sikeres, mivel a tervezett négyezer helyett csak 748-an helyezték letétbe felmondási nyilatkozatukat. Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár csak annyit ígért, hogy dolgoznak egy életpályamodell kidolgozásán.

Címkék: