Sosem találnád ki, melyik országban dolgoznak a legtöbbet

Pénzcentrum2011. május 5. 17:02

Melyik országban dolgoznak a legtöbbet? Hol csökkent a munkával töltött idő a legjobban az elmúlt 20-30 évben? Az OECD (Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezet) által készített tanulmánya minderre választ ad. Kiderült Magyarországon mindenki kevesebbet dolgozik ma, mint 30 éve.

A Nagy-Britannia kivételével a tanulmányban szereplő összes országban csökkent a dolgozók átlagos munkaideje. Magyarországon a legkisebb keresetűek 11 órával dolgoznak kevesebbet, mint a 80-as években. A nagyobb keresetűek sem panaszkodhatnak, a jövedelemosztályukban élre is tolták országunkat; 8 órával dolgoznak ők kevesebbet, ami a legnagyobb különbség a vizsgált országok közül.



Munkaórák változása a 80-as évek közepe óta, az alacsony keresetűek (világoskék) és a magas keresetűek (sötétkék).
Forrás: OECD

 

Magyar munkamorál a 70-es, 80-as években.
Részlet a Magyar Retro című filmből.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

21 órával, a legnagyobb mértékben a finnek munkával eltöltött ideje csökkent. Ők heti 32 óra körül dolgoznak most. Ennél van jóval alacsonyabb érték is, a németek és norvégok egyaránt heti 27 órát dolgoznak. Ezekben az országokban magas a nők csökkentett félállásban történő foglalkoztatása, ez nagymértékben hozzájárul az alacsony átlaghoz. A magyar átlag 38 óra.


Talán sokak számára meglepő, hogy a görögök dolgoznak a legtöbbet - legalábbis az OECD kutatása szerint.

Címkék:
munkamorál,