Kiderült: ennyit kereshet egy magyar külföldön

Magyar Hírlap2011. április 28. 09:32

Májustól szabadon lehet munkát vállalni Ausztriában és Németországban külföldiként. Bár valószínűleg nem kell attól tartani, hogy hazánkat tömegesen hagyja majd el a munkaerő, azonban lehetnek ágazatok, melyek megsínylik a falak ledőlését - írja a Magyar Hírlap.

Májustól leomlanak az osztrák, illetve német munkaerő-piaci korlátok. A gazdasági tárca azonban nem számít arra, hogy tömegesen hagyná el a munkaerő hazánkat. Bár vélhetően számítani lehet bizonyos mértékű mobilitásra, azonban ennek inkább pozitív hatása lesz és hozzájárul a gazdaság növekedéséhez.

Komoly nehézségek merülhetnek fel a küldő országok egyes szegmenseiben, ha például túl nagy kiáramlás veszi kezdetét bizonyos szakmákból. Ilyen lehet például az egészségügy vagy az építőipar - véli Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatási és szociális biztosa.

 


Az építési vállalkozók szövetsége is ettől tart. Véleményük szerint leginkább a szakképzett munkaerő lehet az, aki külföldre utazna a jól fizető munka reményében. A külföldi bérekkel ugyanis hazánk aligha tudja felvenni a versenyt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nemcsak a most szabad munkavállalást engedélyező két országban lehet jobban keresni, mint hazánkban, hanem az EU többi fejlett államában is. A legmagasabb minimálbért, közel félmillió forintot például Luxemburgban adják.

 

Címkék: