Két év börtön járhat táppénzcsalásért

Pénzcentrum2011. április 27. 16:38

Módosítaná a kormány a Büntető törvénykönyvet (Btk.) - jelentette be tegnap a kormányszóvivő. Új büntetőjogi kategória lesz a költségvetési csalás. Két éves szabadságvesztéssel lehetne sújtani azokat, akik valamilyen szociális juttatással visszaélnek.

A kormány a Széll Kálmán Terv keretében vállalta, hogy szigorítja a Btk.-t, erről született ma döntés. A változás célja, hogy szigorúbban büntesse a közpénzekkel való visszaélést - mondta Nagy Anna kormányszóvivő. Hozzátette: a jövőben nem lesz következmények nélküli, megbocsátható visszaélés, ha valaki például a szociális ellátásokkal csal, azt ugyanúgy lehet majd büntetni, mint az adócsalást.

A szigorítás következtében a Btk-ban létrejöhet a költségvetési csalás fogalma, mely minden olyan visszaélést magába foglal majd, ami kárt okoz a költségvetésnek. Már százezer forintos vagyonvesztés esetén is lehet erről beszélni.

A Btk. szigorítása után kétéves szabadságvesztéssel lesz sújtható az, aki a szociális juttatásokkal, például rokkantnyugdíjjal, táppénzzel visszaél. Ez már 20 ezer forintos összeghatártól büntethető lesz.

 

Címkék:
táppénzcsalás,