Több ezer közmunkással kevesebb Budapesten?

Népszava2011. április 19. 09:02

Nem jó a közmunkásoknak és a fővárosi kerületeknek sem a közcélú munkavégzés új szabályozása - írja a Népszava.

A tavaszi gazdasági intézkedések részeként alakul át a közmunka rendszere. Emiatt a korábbinál jóval több közmunkás foglalkoztatásával számolnak, ám a több a gyakorlatban úgy jön ki, hogy a munkavégzés idejét az eddigi napi 8 óráról 4-re csökkentenék, míg az évi "keretet" 4 hónapra.

A lap szerint így egy közmunkás kevesebbet tud dolgozni és keresni is a jövőben: eddig 8 órában havi 60 ezer forint nettóhoz lehetett jutni, most 4 órában csak 30 ezerhez - és ezt is legfeljebb négy hónapig. A 30 ezer forint, amit közcélú munkával keresni lehet egy hónapban, alig több, mint a 28 ezer 500 forintos bérpótló juttatás, amit a tartósan munkanélküliek kaphatnak.

Gondot jelent továbbá az is, hogy számítások szerint az eddigi nyolc órából forrásaink szerint legalább hatot értelmes munkával töltöttek a közcélú munkán foglalkoztatottak, de a négy órás munkaidőnek már csak a fele lehet hasznos. Így több ezer, ilyen formában foglalkoztatott esik ki a rendszerből csak Budapesten és a bentmaradók is kevesebb pénzhez jutnak, miközben az önkormányzatok kevesebb feladatot tudnak így elvégeztetni.

 

Címkék: