Vállalkozások, figyelem! Kevesebb adószámla, kevesebb bevallás!

Pénzcentrum2011. április 13. 09:30

Csökkentené a kormány a gazdasági társaságok bürokratikus terheit. Kevesebb lenne az adószámla, és ritkábban kellene bevallani a kisadókat.

Jelenleg mintegy 150 számlára érkeznek befizetések a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). A Napi Gazdaság értesülése szerint ezek számát jelentősen mérsékelnék. Az intézkedés becslések szerint 8,5 milliárd forintos megtakarítást jelentene.

A csomag része lenne, hogy egyes kisadóknál a havi, negyedéves bevallás helyett éveset kellene benyújtani. A változás a szakképzési, illetve a rehabilitációs hozzájárulást, az innovációs járulékot, a cégautó- és játékadót érintené. Becsült hatása 6 milliárd forint.

Egyszerűsítenék a foglalkoztatással, elsősorban az új munkaerő felvételével összefüggő adatszolgáltatást. A tervek szerint a mostani 23 helyett kevesebb, egyszerűsített foglalkoztatásnál pedig csak egyetlen adatot kell majd a vállalkozásoknak az adóhivatalnak elküldeni. Becslések szerint ez 28 milliárd forintos megtakarítást jelenthetne a vállalkozásoknak. Emellett egyszerűsítenék a KSH felé irányuló statisztikai adatszolgáltatást is.

A tervek között szerepel, hogy összekapcsolnák a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a társadalombiztosítási, valamint a kormányzati döntéshozatali szervek adatbázisait. Utóbbi elképzelés már régóta napirenden van, de eddig adatvédelmi aggályok miatt nem lehetett megvalósítani. Ezzel a lépéssel 30-40 milliárd forintot spórolna a költségvetés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A napilap értesülése szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium által készített javaslatcsomagot pénteken tárgyalja a kormány. 

 

Címkék: