Trendinek tartják a lopást a mai gyerekek

Magyar Nemzet2011. április 7. 10:02

Ijesztő képet fest a kutatás, amelyet a Kaposvári Egyetem pedagógiai karának hallgatói végeztek el több mint 1400, 8-15 éves gyerek körében - írja a Magyar Nemzet.

A komplex felmérés készítői arra voltak kíváncsiak, hogy a családok mennyire biztosítanak érzelemgazdag környezetet a gyerekeknek, és hogy az iskolai nevelés képes-e befolyásolni az érzelmi világot, különösen az empátiát, toleranciát és az agressziókerülő viselkedést.

Kiderült: a gyerekek 65 százaléka nem tartja elítélendőnek a kisebb értékű lopást, 53 százalékuk 12-15 éves korban már nemi életet akar élni, 13 százalékuk pedig bizonyos helyzetben a gyilkosságot is indokoltnak tartja.

A kamaszok 70 százaléka érzelmileg sivár környezetben nő fel. A családokra jellemző az is, hogy a szülők lejáratják egymást a gyerek előtt, trágár szavakat vágnak egymás fejéhez, és gyakran hasonló jelzőkkel illetik csemetéjüket is - ez a diplomás szülőknél is előfordul. 10-ből 7 gyerek gondolja úgy, hogy szüleik nem kíváncsiak arra, mit gondolnak. A vizsgálat egyébként igen komplex volt és országos trendeket tükröz.

 

Címkék: