Így sztrájkolhatnak a magyar tévések

Pénzcentrum2011. április 6. 10:02

Sztrájkra készülnek a közmédiumok szakszervezetei, ha nem sikerül megállapodniuk a médiaszolgáltatás-támogató alappal az idei béremelés mértékéről - írja a Népszabadság.

A közszolgálati médiumokban szerveződött tíz szakszervezet egyetért abban, hogy az elégséges szolgáltatás kizárólag az alapvető hírműsorok sugárzását jelentené. A szakszervezetek álláspontja szerint sztrájk idején a Duna TV és az MTV csak híradókat, a Magyar Rádió csak a Krónika hírműsort sugározná, a Magyar Távirati Iroda pedig csak az Országos Sajtószolgálat és a katasztrófavédelem tájékoztatásait tenné közzé.

Lázár András, a közmédiumok szakszervezeteinek ágazati elnöke a Népszabadságnak elmondta, az elégséges szolgáltatás tartalmáról mielőbb szeretnének megállapodni az alap vezetőségével, miután a munkaadó a múlt héten egyoldalúan megszakította a bértárgyalásokat. Lázár szerint a szakszervezetek a törvényes nyomásgyakorlás minden eszközét igénybe vehetik, ha a munkáltató nem tesz béremelési javaslatot.

Szabó László, a médiaszolgáltatás-támogató alap kommunikációs igazgatója a lapnak elmondta: a munkavállalók számára szükséges, ez évre vonatkozó bérkompenzációk kifizetését az alap vállalta. Az esetleges bérfejlesztésről pedig csakis a közmédiarendszer teljes átvilágítása és ez évi üzleti tervének elfogadása után lehet tárgyalni.

Címkék:
közmédia,