Pocsék fizetéssel számolhat az elvált szülők gyereke

Pénzcentrum2011. március 29. 16:02

Az elvált szülők gyerekei felnőttként 30%-kal kevesebbet keresnek, mint azok, akik harmonikus családi környezettben nőttek fel - mutatták ki (természetesen) brit tudósok.

A brit Pénzügyi Kutatóintézet frissen publikált tanulmánya szerint azok, akik gyerekkorukban átélték szüleik válást, felnőttként átlagosan mintegy 30%-kal kevesebbet keresnek. A kutatók szerint a családi traumák -mint például a szülők válása- nagyon gyakran jelentenek hosszú távú traumát. Ez pedig akár a felnőttkorig is elkísérheti a gyereket.

A kutatók 17 ezer, 1958-ban született brit felnőtt karrierjét vizsgálták, és arra a következtetésre jutottak, hogy az elvált szülők gyermekei életük során átlagosan 215 ezer fonttal (65 millió forint) keresnek kevesebbet azoknál, akik harmonikus családi környezetben nőttek fel. Az okok - a kutatók szerint - egyértelműen pszichológiai hatásokra vezethetők vissza: a szülők válása gyakran olyan traumát okoz a gyereknek, amelytől kamaszként és felnőttként sokkal bizonytalanabb, határozatlanabb lesz, saját párkapcsolata pedig sok esetben nem lesz eléggé stabil.

Egy amerikai tanulmány vsizont nemrég azt mutatta ki, hogy a jobb tanárok által tanított diákok átlagban jövedelmüket tekintve is sikeresebbek. A becslés szerint egy, az átlagosnál jobb képességű tanár tevékenysége évente akár több ezer dollárral is emelheti osztálya diákjainak későbbi összesített jövedelmét. 

 

Címkék: