Őrült nyugdíjötlet? Annyit kapjon a milliomos, mint a gyári munkás

Pénzcentrum2011. március 29. 11:02

Érdekes nyugdíjreform ötlettel állt elő a szlovák pénzügyminiszter. Ivan Miklos elképzelései szerint azok sem kaphatnának az átlagos kereset után járónál több nyugdíjat, akik átlagbér felett keresnek.

Ivan Miklos, szlovák pénzügyminiszter elképzelései szerint hiába fizet valaki átlagbéren felüli járulékot, csak az átlagos kereset után kaphatna nyugdíjat. Tehát a magasabb fizetés után nem jár több járulék. Az elképzelés szerint tehát a nyugdíjat nem egyéni fizetés, hanem szolidaritás alapján számítanák ki.

A miniszter az ötletet a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanságával indokolta. Szlovákiában jlenleg 4 kereső jut egy nyugdíjasra, számítáasok szerint 2050-re ez 1,5-re csökken.

Elemzők azonban úgy vélik, egy ilyen lépés a feketegazdaság terjedését segítené elő, mivel azok, akik többet keresnek, az átlagon felüli részt megpróbálják majd a járulékfizetési kötelezettség megúszásával megszerezni.


Forrás: Hospodarske Noviny/Világgazdaság

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: