Nettó 200 ezret követelnek a fiatal magyar orvosok

Magyar Nemzet2011. március 29. 10:02

Jövő évtől 200 ezer forintos nettő kezdő orvosi és 300 ezer forintos nettó szakorvosi bért követel a Magyar Rezidensszövetség - nyilatkozta Papp Magor, a szervezet elnöke a Magyar Nemzetnek. Amennyiben a kormány nem teljesíti bérkövetelésüket, akkor fontolóra veszik a csehországihoz hasonló tömeges felmondás lehetőségét.

A szervezet elnöke a napilapnak kifejtette: ma egy kezdő orvos körülbelül 85 ezer forintot visz haza, míg egy nemrég szakvizsgázott orvos 120 ezer forintot keres. Az emelés mértéke meghaladná ugyan a 100%-ot, de ez is csak tűzoltásra lenne elegendő, arra, hogy ne veszítsük el szinte teljes orvosegyetemi évfolyamokat - fűzte hozzá Papp Magor, aki szerint a béremelésnek már megtartó ereje is lenne. Amiben most élünk, az életpálya helyett kényszerpályának tekinthető - mutatott rá.

Papp Magor a napilapnak azt is elmondta, hogy jelenleg folynak az egyeztetések arról, hogy mit tesznek, ha a kormány nem teljesíti a bérkövetelésüket. A rezidensszövetség elnöke nem tartja kizártnak azt sem, hogy a cseh orvosokéhoz hasonló eszközzel próbálják meg kikényszeríteni a béremelést. Mint ismert, tavaly decemberben 4 ezer cseh orvos mondott fel, végül a kormány kompromisszumos megállapodásra jutott a szakszervezettel.

Korábban Nagy Ferenc, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke is úgy nyilatkozott, hogy egy friss diplomás pályakezdő esetében kétszázezer forintos nettó bért tartanak reálisnak. 

 

Címkék: