Igénybe vehet-e nevelőszülő családi adókedvezményt?

Pénzcentrum2011. március 18. 15:02

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint a nevelőszülők is érvényesíthetik a családi adókedvezményt, amennyiben a gyermeket saját háztartásukban nevelik.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29/A. - 29/B. §-okban szabályozott családi kedvezmény érvényesítéséből nem zárható ki az a magánszemély, aki nevelőszülőként saját háztartásában neveli a gondjaira bízott gyermeket akkor sem, ha a gyermeket nála elhelyező hatóság vagyonkezelői joggal is felruházta, hiszen az ilyen magánszemély a vér szerinti szülővel azonos feltételek mellett jogosult a családi pótlékra.

A kedvezményt nem érvényesítheti viszont az a magánszemély, aki a gyermekvédelmi szakellátás rendszerében nevelt (tehát nem a saját háztartásában nevelt) gyermek után vagyonkezelői joggal felruházott gyámként kapja a családi pótlékot.

Természetesen abban az esetben, ha a gyám nem csak vagyonkezelői joggal van felruházva, hanem gyámi minőségében a gyermek tekintetében emellett más jogok is megilletik, akkor ezen gyermekre vonatkozóan élhet a családi kedvezménnyel.

Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium Jövedelem és Forgalmi Adók Főosztálya, NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztály

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: