Áfacsaló cukrosbácsi: elfelejtett befizetni 127 milliót

Pénzcentrum2011. március 18. 16:02

Egy budapesti székhelyű cukor nagykereskedő Kft. 127 millió Ft áfa befizetéséről "felejtkezett meg" - tájékoztat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Közép-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága. A további adóvizsgálat során kétes számlák is előkerültek.

Egy EU tagállamban kezdeményezte kristálycukor nagymennyiségű szabadforgalomba helyezését, de az értékesítést terhelő adót nem fizette meg a cég. Annak ellenére sem vallotta be a szükséges adókötelezettséget, hogy a számlákat kiállította és azok ellenértékét a vevő - a ténylegesen megvalósult gazdasági események tükrében - ki is egyenlítette.

Az ügy további érdekessége, hogy az adóvizsgálat során a revizorok olyan számlákra bukkantak, amelyek állítólagos kibocsátói az adózóval tényleges gazdasági kapcsolatban nem álltak, sem a Kft-t, sem annak ügyvezetőjét nem ismerték. Sőt ezek a cégek nem is használtak hasonló formátumú számlákat. Volt olyan számla is, amely kibocsátója az adott időszakban gazdasági tevékenységet sem folytatott. Ezen fiktív bizonylatokról - amelyekről a cukros nagykereskedő nyilatkozni sem volt hajlandó - az is megállapítható volt, hogy egyazon számlázó programmal generálták őket.

A vizsgálat eredményeként az adóigazgatás több mint 127 millió forint adóhiányt tárt fel, és feljelentést tett a NAV Bűnügyi Igazgatóságánál.

 

Címkék: