Tömegesen keresnek munkaerőt, havi félmilliós fizetésért

Magyar Hírlap2011. március 17. 08:32

Németországi munkahelyekre keres magyar vendéglátós szakembereket a Német Szövetségi Munkaügyi Szervezet bonni központja és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ). Egy felszolgáló és egy szakács havonta több mint félmillió forintnak megfelelő eurót kereshet - írja a Magyar Hírlap.

Nem meglepő, hogy a kinti fizetések jóval meghaladják a magyarországi szintet. Egy bajor sörözőben egy felszolgáló bruttó 1861 eurót keres havonta, ami a jelenlegi árfolyamon átszámítva több mint 506 ezer forint. Ugyanitt egy szakácsnak havi bruttó kétezer eurót (544 ezer forintot) kínálnak. Ezért a pénzért hetente öt napot, vagyis heti negyven órát kell dolgozni.

Ráadásul míg hazánkban egy szakácsnak a konyhában jellemzően mindent el kell látnia az ételkészítés során, tőlünk nyugatra általában csak egy-egy folyamatot kell felügyelnie. Magyarországon a lakosság 25-30 százaléka jár étterembe manapság, míg nyugaton ez az arány hetven százalék.

Lengyel Nóra, az NFSZ osztályvezetője elmondta: aki megfelel az elvárásoknak, rövid időn belül állást kap. Annak sem kell elkeserednie, akit a toborzást követő két héten belül nem közvetítenek ki, mert az összes jelentkező bekerül a bonni munkaügyi központ rendszerébe, így alkalomadtán megkereshetik.

 

Címkék: