Nagy divat lett külföldön tanulni

MTI2011. március 9. 11:02

Több mint 3400 hallgató töltött el 1-2 szemesztert külföldi egyetemen és több mint 700 diák töltötte szakmai gyakorlatát valamely európai vállalatnál - ez az Erasmus-program mérlege a 2009/10-es tanévben. A program 13 éve alatt több mint 30 ezer hallgató folytatott európai tanulmányokat Erasmus-ösztöndíjjal.

A Tempus Közalapítvány összegzése szerint az Erasmus a legnagyobb nemzetközi mobilitást lebonyolító program Magyarországon; 13 éves hazai pályafutása alatt már több mint 30 ezer magyar hallgató európai tanulmányára adott 3-12 hónap erejéig lehetőséget.

Mint a közleményben kiemelték, az európai felsőoktatás nemzetközivé tételét célzó program népszerűsége továbbra is töretlen: az elmúlt tanévben 48 hazai felsőoktatási intézményből több mint 4000 magyar egyetemi hallgató tandíjmentes külföldi tanulmányát és/vagy szakmai gyakorlatát támogatták.

A tájékoztatás szerint a Magyarországról megcélzott legnépszerűbb országok között van Németország, Olaszország és Franciaország, de például Finnországban, Ausztriában és Belgiumban is lehet találkozni az "erasmusos" magyar diákokkal.

A németekhez mintegy 700 hallgató utazik évente, és nálunk is ők tanulnak a legszívesebben. A magyarországi felsőoktatási intézmények körülbelül 2200 európai hallgatót fogadnak tanévenként. A megcélzott területek között magasan vezetnek a társadalomtudományok, és üzleti, valamint jogi képzésre is sokan járnak; a tanulmányi ösztöndíjasok fele ezen három terület egyikén tanult tavaly.

A legtöbb hallgató (464 fő) az Eötvös Loránd Tudományegyetemről nyerte el a tanulmányi ösztöndíjat, a vidéki egyetemek rangsorában pedig a Pécsi Tudományegyetem vezet, 318 fővel.

A közleményben kitértek még arra, hogy szakmai gyakorlatra is lehetőséget ad a program: 2007 óta szerezhetnek a hallgatók európai vállalatnál, képzőközpontban, kutatóintézetben 3-12 hónapos szakmai tapasztalatot. Az eltelt három évben 1800 magyar hallgató élt ezzel a lehetőséggel, melynek köszönhetően több száz európai céggel építettek ki kapcsolatot felsőoktatási intézményeink. A legnépszerűbb szakterületek között az oktatási, egészségügyi és üzleti szféra szerepel, de több tucatnyi magyar hallgató szerez európai tapasztalatokat agrár, művészeti és építészeti területeken is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyarországon is több százra tehető már a fogadó cégek száma; hozzájuk évente 250-300 Erasmus-hallgató érkezik szakmai gyakorlatra.

A legtöbb szakmai gyakorlatos hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott európai országokba (116 fő). A legtöbb vidéki egyetemista pedig az ugyancsak széles erasmusos kapcsolatokkal rendelkező debreceni és szegedi egyetem (70 és 60 fő) színeiben utazott Erasmusszal különböző szakmai fortélyokat tanulni.

 

Címkék:
tempus,