Nyugdíjrekord: havi egymillió forint felett a magyar csúcstartó

Pénzcentrum2011. március 3. 15:02

Dr. Iván László, a a Fidesz országgyűlési képviselője, az országgyűlés nyugdíj és idősügyi albizottságának elnöke a Zala Megyei Idősügyi Tanács által szervezett előadáson elmondta, hogy megmarad a nők 40 év jogosultsági idő utáni nyugdíjba vonulásának lehetősége, és a felröppenő hírekkel ellentétben nem szűnik meg a nyugdíjasok utazási kedvezménye sem. A szakértő elárulta, hogy létezik hazánkban havi egymillió forint feletti nyugdíj, bár nem sokan részesülnek benne - számolt be a zalaihirlap.hu.

A professzor a kormány idősügyi politikájáról szóló előadásában ismertette a Széll Kálmán-terv nyugdíjra vonatkozó részeit is. Hangsúlyozta, hogy a reformok keretén belül mindenképpen érvényesíteni kívánják az élethosszig tartó biztonságot arra vonatkozóan, hogy az emberek életük végéig fenntarthassák, fejleszthessék a saját, társadalmon belüli szerepüket, tevékenységüket. Ehhez pedig olyan intézkedések és olyan alkotmány szükségesek, amelyek kiállják az idő próbáját.


Dr. Iván László

A szakember kijelentette, hogy egy idősödő ország és idősödő nemzet vagyunk, ám ennek ellenére van egy relatíve fiatal réteg (pl.: a fegyveres testületek) tagjai, amely korán nyugdíjba megy, és viszonylag magas nyugdíjat élvez. Számukra új életpályamodellt dolgoz ki a kormány, utalva a Matolcsy-csomag korkedvezményes nyugdíjba vonulás rendszerének átalakítására vonatkozó passzusaira.

Magyarországon az unió más tagállamaihoz képest kétszeres a rokkantnyugdíjasok száma, esetükben azt kívánják felülvizsgálni, hogy vissza tudnak-e térni a munka világába.

Nagy gondot okoz, hogy hazánkban kevesen fizetnek járulékot, ami sok egyéb terület mellett érinti a nyugdíjalapot is. A kifizetett nyugdíj minden harmadik forintját hitelből kellett biztosítani, az állami rendszertől történő elvonás miatt a helyzetet csak nehezítette a magánnyugdíj-pénztárak 1998-as létrejötte. Ahhoz, hogy ma nyugdíjat lehessen fizetni, vissza kellett áramoltatni a nyugdíjpénztári vagyont - tette hozzá Iván László.

A megyei idősügyi tanács elnöke, Boda László által feltett kérdésre válaszolva a politikus elmondta, hogy ezután csak biztosítási alapon fizetnek nyugdíjat, szociális alapon a jövőben nem. Ezt követően mindenkit megnyugtatott, hogy a nők 40 év jogosultsági idő megszerzése utáni nyugdíjba vonulása a jövőben is biztosított lesz, és nem szűnik meg a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmény sem. A professzor elmondta, hogy a nyugdíjakat a kormány nem kívánja megadóztatni, bár bevezetik az egyéni számlás elszámolást, attól sem kell félni, hogy a sokat emlegetett svéd modellt honosítják meg hazánkban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Boda László felvetésére a politikus elárulta, hogy valóban létezik hazánkban havi egymillió forintot meghaladó nyugdíj, igaz csak kevesek részesülnek benne.

 

Címkék: