Közel 125 ezer nyugdíjkérelmet utasítottak el 2010-ben

Pénzcentrum2011. március 2. 04:44

Az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság közzétette a 2010-es évre vonatkozó ágazati feladatellátási mutatóit. A tavalyi évben összesen 556 637 igénybejelentés érkezett az igazgatóságok felé, ami az előző évhez viszonyítva 6,2%-os emelkedésnek felel meg. Az elmúlt esztendőben összesen 124 495 elutasító határozatot hoztak, ami 14,1%-kal magasabb, mint egy évvel korábban.

"Az elutasító határozatok részarányának növekedése elsősorban a szolgálati idő megállapításoknál, illetve a rehabilitációs járadék iránti igényeknél jelentkezik. Az előbbi esetében a törvény által lehetővé tett életkornál korábban benyújtott igények arányának növekedésével függ össze, az utóbbinál azzal hozható kapcsolatba, hogy a rehabilitációs járadék jogosultsági idejének meghosszabbítására irányuló igények relatíve gyakrabban zárulnak elutasító határozattal" - közölte az ONYF a Pénzcentrum.hu-val.

A 40 év utáni nyugdíj hírére megrohamozták az igazgatóságokat a szolgálati idő számítás iránti kérelmekkel

A nők negyven év szolgálati idő utáni nyugdíjazásának következtében megugrott a szolgálati idő számítás iránti kérelmek száma. 2010-ben összesen 124 868 ilyen kérelmet regisztráltak az igazgatóságok, ami 55,7%-kal több mint egy évvel korábban. Mint arról korábban beszámoltunk, akadnak olyanok, akik annak ellenére bepróbálkoznak, hogy nem rendelkeznek a szükségek szolgálati idővel, ennek megfelelően 6 244-en elutasító határozatot kaptak.

 


A szolgálati idő megállapításához az igazgatóságok ügyfélszolgálati irodáiban díjmentesen lehet beszerezni a szükséges nyomtatványt, amit kitöltve, hozzácsatolva a dokumentumokat az ügyfélszolgálati irodában célszerű leadni. A szolgálati idő elismerése elektronikus úton is előterjeszthető (az internetről letölthető a szükséges nyomtatvány, de az Ügyfélkapun keresztül is kérhető a határozat).

A nyugdíjasként végzett keresőtevékenység alapján számított nyugdíjnövelésre 14,5%-kal kevesebb, összesen 109 693 kérelem érkezett. A nyugdíjellátások és egyéb ellátások iránti igények száma összességében 6,2%-kal emelkedett, a szolgálati idő számítások után a rehabilitációs járadék iránti igények emelkedtek a leginkább (33,6%-kal).

Lezárások: közel 125 ezren kaptak elutasító határozatot

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


2010-ben összesen Az év első kilenc hónapjában 522 990 kérelmet zártak le, ebből 398 495-en teljesítő-, míg 124 495-an elutasító határozatot kaptak. A rokkantsági és baleseti rokkantsági ügyek kapcsán közel 70%-kal több elutasítás született, mint jóváhagyás. Egészségkárosodáson alapuló ellátásra 463 elutasítás mellett mindössze 28-an voltak jogosultak az elmúlt évben.

Tegnapi vezető hírünk: Megjöttek a friss nyugdíjszámok! Nem titok többé, hogy ki mennyi pénzt kapott

 

 

Címkék: