Gigahiány a nyugdíjkasszában: na ezt tömjük be!

Pénzcentrum2011. március 2. 15:02

A közel végleges adotok szerint 535 milliárdos lyuk maradt a nyugdíjkasszában a terv 89,86%-os teljesülése mellett -az ONYF előzetes tájékoztatása alapján. Ennek a betömésére tegnap sem kaptunk kielégítő választ a kormány terveinek bemutatásakor, ígéretet igen, miszerint fenntarthatóvá teszik az ellátást. Itt vannak a számok, hogy lesz ez fenntartható?

Közzétették a nyugdíjalap mérlegének konszolidált újabb előzetes számait. Az éves hiány tervezett mértéke 595 milliárd Ft, olvashatjuk ki a mérleg soraiból (költségvetési hozzájárulás sor a bevételek oldalon).

 

A fenntarthatósági kritérium megvalósításához a kifizetett állami hozzájárulás összegét kell nullára faragni, sőt tartalékot képezni a kedvezőtlen demográfiai változások miatt. A második pillér (magánnyugdíjpénztárak) megszüntetésével ugyanis más forrás nem marad a nyugdíjak kifizetésére, tartalékolás így csak ebben a pillérben oldható meg, vagy egyre magasabb nyugdíjkorhatárra lesz szükség. A pénztáraktól visszaáramló vagyonból 450 milliárd-ot használ fel a kormány a nyugdíjkassza kiegyensúlyozásához. 2012-től viszon szükség van a struktúrális reformokra, hogy a 300-400 milliárd forntos hiányt meg lehssen szüntetni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Miből lesznek kifizetve idén a nyugdíjak? Kiszámoltuk

Az előirányzott értékhez épest 31%-al költöttünk többet rehabilitációs járadékra, amely akkor kerül kifizetésre, amikor valaki a rokkantsági foka okán rehabilitáció nélkül további munkavégzésre nem alkalmas. Ezzel a kiadással a további rokkantnyugdíj kifizetések csökkenthetők. A nyugdíjfolyósító működési bevételeinek közel végleges értéke is felülmúlja a terveket, méghozzá majdnem 50%-kal.

 

Címkék: