Hatalmasat ugrott az állástalanok száma

Pénzcentrum2011. február 15. 05:22

2011 januárjában 93 ezer fővel több álláskeresőt regisztráltak, mint egy hónappal korábban. Ezzel együtt viszont 37 ezer új állást jelentettek be, ugyan ennek kétharmada államilag támogatott. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint mindkét megugrást a közfoglalkoztatási rendszer átalakítása magyarázhatja. 2010-es év egészében csak kissé csökkent a 2009-es szint alá a munkanélküliek száma, a tartósan állástalanok aránya egy év alatt csaknem tíz százalékkal nőtt, de nehéz dolguk volt a középiskolából kikerülő diákoknak is az elhelyezkedéssel, jócskán megugrott tavaly nyáron a munkanélküliség körükben.

Az előző hónaphoz képest januárban 16 százalékkal több álláskeresőt regisztráltak a hivatalok, és múlt év januárjához képest is mintegy 5 százalékkal volt magasabb az állástalanok száma, 684 ezer fő. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál (NFSZ) a 2000 januárja óta vezetett statisztikákban eddig még nem fordult elő ilyen magas számú állástalan. Ennek megfelelően jóval meghaladja a szokásos januári felugrás mértékét. "Ennek alapvető oka, hogy a január 20-ai zárónapig még nem sikerült teljes mértékben beindítani a közjellegű foglalkoztatás új rendszerét." - indokolja az NFSZ januári jelentésében. Ugyanakkor az, hogy a közfoglalkoztatási program szünetében minden eddiginél jobban megugrott az állástalanok száma jelzi azt, hogy az eddigi javulás a foglalkoztatásban inkább a támogatott, mint a tisztán piacon megteremtődő új állásoknak volt köszönhető.

 


Ezt magyarázhatja az is, hogy eközben 37 ezer új álláshelyet is regisztráltak a hivatalok, amelynek kétharmada támogatott állás. Betöltetlen állás 28 ezer volt az országban, ami többségében a közfoglalkoztatás munkaerőigényét takarja, valamint a vízgazdálkodás és építőipar ágazatból érkezett.

Az elmúlt évben csak minimálisan javult a foglalkoztatási helyzet abban a tekintetben, hogy májusban ugyan már kevesebb volt a munkanélküli a 2009-es szinthez képest, viszont nem igazán tudott a korábbi évek szintjéhez visszacsökkenni.

 


A tartósan állást keresők aránya az összes álláskeresőn belül inkább nőtt 2010-ben. Bár a januári adat azt mutatja, a tartós álláskeresők aránya ezúttal látványosan csökkent, ez nem a tartós munkanélküliek számának csökkenése, hanem a teljes munkanélküli állomány növekedése miatt következett be, ahogy az látható a lenti grafikonban a két vonal közeledéséből. Január végére 180 ezren voltak tartósan állástalanok, ami az előző év januárjához képest 9,2%-kal több.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 


Tovább nőtt a pályakezdő munkanélküliek száma is, januárban 56900 fő pályakezdő álláskeresőt regisztráltak, ami a teljes álláskereső állomány 8 százaléka, 7 százalékkal magasabb, mint előző hónapban. Ennél magasabb csak 2009 szeptemberében volt. Nem volt könnyű dolga a középiskolában végzetteknek az első elhelyezkedéssel 2010-ben, ezt mutatja a pályakezdő munkanélküliek összetétele, 2010 nyarán volt egy látványos "beszakadás", amikor megnőtt a középiskolás állástalanok aránya.

 

Címkék: