Külföldön dolgoznál? Májustól ledőlnek a falak

Magyar Hírlap2011. február 14. 09:02

Az idei év májusától munkavállalási engedély nélkül is lehet majd dolgoznia az unióhoz 2004-ben csatlakozott államok polgárainak - írja a Magyar Hírlap.

Az EU-hoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok polgárai májustól már Ausztriában illetve Németországban is vállalhatnak munkát, ugyanis a két ország ekkor szünteti meg az eddigi korlátozást. A munkavállalást sújtó korlátozás egyébként e két tagállamban volt legtovább aktív.

"Májustól sem várható, hogy a magyarok tömegével ellepik az osztrák munkaerőpiacot, de szinte biztosan nő a szomszédos országban szerencsét próbáló munkavállalók száma" - mondta el a lapnak Lengyel V. Nóra, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) osztályvezetője. Emlékeztetett, Nagy-Britannia már 2004-ben elgördített minden akadályt az új tagállamok előtt, ám hazánkat akkor sem hagyták el jelentős számban a munkát keresők. Igaz, Ausztria szomszédos ország, így főként a határ közelében élők közül várható, hogy ott néznek állás után.

Mindkét ország a magasabb fizetéssel csábíthatja a külföldieket, ám a döntés előtt mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy az ajánlat valóban olyan kecsegtető-e, mint amilyennek látszik. Lengyel ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az osztrák hatóságok ellenőrizni fogják, hogy a kelet-közép-európai munkavállalókat ne alkalmazhassák az ottani előírásoknál alacsonyabb bérért. Ausztriában egyébként tartományonként és szakmánként változó a minimálbér összege.

Az osztályvezető azt is kiemelte, hogy amennyiben valaki külföldi munkavállalásra készül, előbb tájékozódjon valamelyik magyar munkaügyi központban vagy kérjen segítséget az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) tanácsadóitól.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az NFSZ osztályvezetője szerint azt egyelőre nem lehet előre tudni, hogy milyen szakmákban próbálnak majd szerencsét a magyarok, de az már most is látható, mire van kereslet. Ausztriában például a vendéglátóiparban van szükség munkavállalókra, míg Németországban a vendéglátóipar mellett az egészségügy várja a dolgozókat.

 

Címkék: