Tragédia, de akár komédia is lehet a társasági adóból

Pénzcentrum2011. február 3. 09:22

A tavalyi évben a nyereséges vállalkozások körében a színháztámogatáshoz kapcsolódó adókedvezmény nagy népszerűségre tett szert. A közel 6 milliárd forintos végösszeg eléréséhez nemcsak a támogatás összegét meghaladó adókedvezmény, hanem az egyszerű eljárás is hozzájárult, bár a legjelentősebb elhatározások az utolsó hónapokban születtek - összegezte az RSM DTM szakértője.

A színháztámogatás egyrészt kulturális mecenatúra, másrészt adóoptimalizációs eszköz is. A színháztámogatások e módjának gyökere az Európai Bizottság 2009. októberi határozatáig nyúlik vissza, mely lehetővé tette, hogy az előadó-művészeti szervezetek támogatása adókedvezmény igénybevételére jogosítson.


Hegedüs Sándor

2010-től a lehetőséggel élő hazai társasági adóalanyok egyszerre jogosultak a támogatás összegét ráfordításként elszámolni, illetve az adójukat - legfeljebb 70%-os mértékben - ugyanazon összeggel csökkenteni. Ily módon egy társaság 100 egység támogatás befizetése esetén 110 egységgel csökkentheti társaságiadó-fizetési kötelezettségét. Amennyiben pedig a társaság adóalapja az 500 millió forintot meghaladja, az adókulcs változása miatt a támogatásból származó adóelőny is növekedhetett.

"Tapasztalataink azt mutatták, hogy az év végén már meglehetősen nehéz volt támogatási szerződést kötni, így idén korábban kell felocsúdnia annak, aki e kedvező és szabályos adóoptimalizálási eszközzel élni kíván. A konstrukció előnye, hogy megtakarítás mértéke pontosan kiszámítható, tervezhető" - összegezte Hegedüs Sándor, az RSM DTM Hungary adópartnere.

Támogatás és szabályos adóoptimalizálás

Amint az alábbi grafikon is mutatja, a tavalyi év során a vállalkozások egy része törekedett arra, hogy üzleti tervei alapján lehetőleg minél előbb szerződést kössön a színházakkal annak érdekében, hogy a kalkulálható nyereségről ne maradjon le. Mindemellett a szerződött összegek kétharmadáról a felek az év második felében állapodtak meg.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A támogatások pénzügyi teljesülése azonban sokkal inkább az év második felére koncentrálódott. Míg az első fél évben a pénzügyi teljesülés nem érte el a 8%-ot, addig az előadó-művészeti szervezetek az év utolsó hónapjában jutottak a támogatások mintegy 70%-ához, közel 4 milliárd forinthoz.

Címkék: