A Kika a szakszervezet ellen: ellenség az üzemi tanács?

Pénzcentrum2010. december 21. 10:32

Nem sikerült üzemi tanácsot választani a napokban a Kika áruházaknál, mivel a közel hétszáz dolgozóknak csak tizede mert részt venni a voksoláson a törvényben megkövetelt 50 százalék helyett - írja a Népszabadság.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a céget okolja a kudarcért: szerintük az állásukat féltő dolgozókat a cégvezetés riasztotta el a voksolástól. A választáson a munkáltató részéről megfigyelőként az áruházvezetők is megjelentek. Volt, ahol a vezető felírta a voksoló dolgozó nevét, máshol pedig utasításba adta a választási bizottság tagjainak, hogy az aláírt jelenléti íveket másolják le és adják át nekik.

A Kika szerint a választások tisztasága és ellenőrizhetősége miatt volt szükség megfigyelőkre a szavazóhelyiségekben, és erről a cégvezetés előre tájékoztatta a választási bizottságot, ráadásul a szavazatok összesítése után a névjegyzékeket megsemmisítették.

A munka törvénykönyve szerint a szavazásnak titkosnak kell lennie, ám a Kika szerint ez a titkosság nem arra vonatkozik, hogy ki vesz részt a szavazáson, hanem arra, hogy ki kire adta le a szavazatát. 

 

Címkék: