Túlfizetett közalkalmazottak: nincs okuk panaszra

Pénzcentrum2010. december 10. 15:02

Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában jobban megéri az állami szektorban munkát vállalni, mert magasabb fizetésre számíthatnak a munkavállalók és ezért az összegért még kevesebbet is kell dolgozniuk a magánszektorban elhelyezkedő társaikkal szemben.

A brit statisztikai hivatal kutatása szerint az angol közalkalmazottak többet keresnek a magánszférában munkát vállaló kollégáiknál, még annak ellenére is, hogy átlagosan kevesebb munkával töltött órát írnak jóvá havi szinten. A szigetországban a munkavállalók egyötöde dolgozik az állami intézmények valamelyikében.

A vizsgálat rávilágított, hogy egy teljes munkaidőben dolgozó közalkalmazott átlagosan 28,340 fontot (9,391,962 forint) keres éves szinten, míg a versenyszektorban munkát vállaló társaik ezzel szemben (forintban kifejezve) mintegy 1,2 millióval kevesebbet visznek haza évente. Ez a különbség mindenképp meglepő, hiszen a versenyszférában munkát vállalók általánosságban 100 órával többet töltenek bent munkahelyükön évente.

Sok angol igazságtalannak tartja, hogy a keményen dolgozók adójából fizetik a kevesebb munkából, de mégis jóval többet kereső állami intézmények alkalmazottait. Igazságtalannak vélik azt is, hogy míg a magánszférában dolgozók fizetését a válság hatására befagyasztották, vagy  csökkentették a munkaadók, addig az állami intézményekben tovább folytatódott a pazarlás. Az állami szektor átlag fizetése 2,5 százalékkal emelkedett tavaly óta, míg a magánszektorban 1,1%-al esett is az átlagkereset.

 

Címkék: