A változó nyugdíjszabályok az őstermelőket is érintik - tudnivalók

Pénzcentrum2010. december 9. 10:32

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal közzétette a biztosítottnak minősülő mezőgazdasági őstermelők 2010. utolsó negyedévre vonatkozó járulék és tagdíj kötelezettségének változásával kapcsolatos tudnivalókról szóló tájékoztatóját.

Kezdőnek minősülő illetve 8 millió forint bevételi összeghatárt elérő mezőgazdasági őstermelő

A magán-nyugdíjpénztári befizetésekhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló 2010. évi CI. törvény 1. §-a a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.) 19. §-át kiegészítette.

E szerint a 2010. november 1-je és 2011. december 31-e közötti időszakban esedékes, a magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke - a (2) bekezdés b) pontjában foglaltaktól eltérően - 9,5%.

Ezt a módosítást kell alkalmazni a Tbj. 30/A. § (1) bekezdés alapján biztosított mezőgazdasági őstermelők esetében, tehát a kezdő és a 8 millió forintos bevételi összeghatárt elérő magán-nyugdíjpénztár tag mezőgazdasági őstermelőnél.

8 millió forint bevételi összeghatárt el nem érő mezőgazdasági őstermelő

Az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi tárgyú törvények módosításáról szóló 2010. évi CXXIII. törvény 161. §-a kiegészítette a Tbj. 30/A. §-át.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bevételi értékhatárt el nem érő magán-nyugdíjpénztári tag mezőgazdasági őstermelőnél [Tbj. 30/A. § (2) bekezdés]a 2011. január 1-je és 2011. január 12-e közötti időszakban esedékes tagdíj mértéke 0%, a nyugdíjjárulék mértéke 9,5%.

A fentiekből következően a biztosított mezőgazdasági őstermelők a 2010. IV negyedévre vonatkozó járulékokat 2011. január 12-éig kötelesek bevallani és megfizetni úgy, hogy a nyugdíjjárulék mértéke magán-nyugdíjpénztár tag esetében is 9,5%, a tagdíj mértéke pedig 0%.

 

Címkék: