Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

Pénzcentrum2010. december 5. 07:02

Eljött a nyugdíj-előtakarékosság ideje? A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.

Öngondoskodás nélkül nem megoldható a nyugdíjrendszer kérdése. A jelenlegi juttatási rendszer ugyanis nem elégséges ahhoz, hogy a nyugdíjak reálértéke megmaradjon, illetve nőjön. A nyugdíjak alakulása alapvetően demográfiai, illetve matematikai kérdés, hiszen a járulékfizetők száma és az általuk befizetett járulék biztosítja az adott időszak nyugdíjasainak jövedelmét. A demográfiai változások egy elöregedő társadalom képét mutatják, ami azt jelenti, hogy egyre kevesebb járulékfizetőnek kell "eltartani" a növekvő számú és nagyobb átlagéletkort megért nyugdíjas korosztályt - vélik a CIB Bank szakértői.


Az arányok eltolódása nyugdíjcsökkenést vonhat maga után, hiszen kevesebb összeget lehet majd kiosztani több nyugdíjas között. Ez a kérdés mindenkit érint, az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket éppúgy, mint a középosztálybelieket, akik nyugdíjba vonulásuk után valószínűleg szintén nem tudják majd fenntartani megszokott életszínvonalukat. Ebben a helyzetben az öngondoskodás jelentheti azt a megoldást, ami rajtunk múlik, és amelynek formáját lehetőségeinknek megfelelően alakíthatjuk ki. Pénzügyeink előrelátó, tudatos kezelését érdemes mielőbb elkezdeni, akár kisebb összegű, rendszeres megtakarítással is.

Idővel, a különböző megtakarítási formákat egymásra építve hatékony portfólió hozható létre, amely akár 10-15 évig is jelentős, az alapjárandóságnál nagyobb nyugdíj-kiegészítést biztosíthat. A befektetési lehetőségek tárháza igen gazdag, különböző időtávra államilag támogatott formák közül is választhatunk, mint például az akár 35-40 éves "futamidejű" önkéntes nyugdíjpénztár, a Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), vagy az ötödik évben adómentességet biztosító tartós befektetési számla (TBSZ)-konstrukciók.

A jövőben a TBSZ számlák iránti kereslet növekedésére lehet számítani, annak ellenére, hogy a kamatadó jövőre várhatóan 16%-ra csökken. Középtávon a megtakarítással rendelkező ügyfelek 35-40%-a is TBSZ-számlatulajdonossá válhat, még akkor is, ha nem minden megtakarítás kerül át hosszabb távú befektetési formákba. A különböző megtakarítási és befektetési formák tudatos kombinációjával pedig az adózás és a hozam is optimalizálható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi lesz a nyugdíjad?

Címkék: