Nyugdíjbukta? Kik az elmúlt évek vesztesei?

Pénzcentrum2010. november 30. 09:32

Az elmúlt hetekben többször is elhangzott, hogy a magánnyugdíjpénztárakban a többség reálértéken vesztett, de az is, hogy az állami pillérbe átlépők az elért reálhozamot felvehetik illetve önkéntes pénztárba irányíthatják át. A Napi Gazdaság azt vizsgálta, ki és mennyit veszített az elmúlt tíz évben.

A választható portfóliós rendszerben a magánpénztári szektor egészét tekintve a klasszikus portfólió 12,11 százalék, a kiegyensúlyozott portfólió 17,75 százalék, a növekedési portfólió 25,95 százalék vagyonnal súlyozott átlaghozamot ért el tavaly, miközben az éves infláció 5,6 százalékot tett ki.

A legalább tíz éve működő magánnyugdíjpénztárak által kezelt 51 portfólióból a 2000 és 2009 közötti tízéves átlaghozam45 portfóliónál meghaladta az infláció ugyanerre az időszakra vetített mértékét, ebből 17 portfólió éves reálhozama (infláció feletti hozam) 1-2 százalék közötti mértékű, 13 portfólió reálhozama pedig évi 2 százaléknál is nagyobb volt.

Az idei év első kilenc hónapjában a klasszikus portfóliók átlagos hozama 6,01 százalék volt, a kiegyensúlyozott portfóliók 9,25 százalékos, a növekedési portfóliók pedig 9,5 százalékos átlagos hozamot értek el.

A 3,8 százalékos inflációval összevetve ez azt jelenti, hogy a pénztári portfóliótól függően 2,21 és 5,7 százalék közötti lett a pozitív reálhozam.


JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A portfóliós rendszerről korábbi cikkünkben olvashatsz, kattints ide! 

 

Címkék: