500 milliárd közelében az állami nyugdíjpumpa

Pénzcentrum2010. november 29. 13:02

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közzétette a nyugdíjbiztosítási alap első tíz hónapra vonatkozó bevételeit és kiadásait tartalmazó konszolidált mérlegét. Október végén 5,3 milliárdos többletet mutatott a költségvetési bevételek és kiadások egyenlege, ami a mérlegfőösszeg 0,18%-ának felel meg. Cikkünkből kiderül, hogy a munkáltatók mennyit fizetnek és az alkalmazottaktól mekkora összeget vonnak nyugdíjcélra.

Költségvetési bevételek

A bevételi oldalon szereplő tételek teljesítésének többsége az időarányosan megfelelőnek mondható 80-89%-os sávban mozog. A késedelmi pótlékok és bírságok (67,28%-kal), valamint a vagyongazdálkodásból származó bevételek (35,42%-kal) alulteljesítettek, ugyanakkor az előirányzott működési célú bevételek 130,91%-a már az első tíz hónapban beérkezett.

A bevételkiesés pótlását szolgáló központi költségvetési hozzájárulások október végére megközelítették az 500 milliárd forintot.

A munkáltatók és a biztosítottak által fizetett járulékok teszik ki az összes bevétel 74,24%-át, a fennmaradó rész zömét (20,52%-át) a központi költségvetési hozzájárulások adják, amit az egyéb járulékok és az egyéb bevételek egészítenek ki.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Költségvetési kiadások

A költségvetési kiadások tekintetében 19 bázisponttal alacsonyabb (82,40%-os) az előirányzatok teljesítése, ez okozza a bevételek és a kiadások 5,37 milliárd forintos pozitív egyenlegét. Rehabilitációs járadékokra 3,03 milliárd forinttal több folyt ki az időarányosan számított összegtől, ugyanakkor a vagyongazdálkodás előirányzott kiadásainak csak a 14,12%-át költötték el. A költségvetés kiadási oldalán átcsoportosítás is történt. Az öregségi nyugdíj előirányzat csökkent 81 millió forinttal, míg az egyösszegű méltányossági kifizetések ugyanekkora mértékben emelkedtek. 

 

Címkék: