Százmilliárdos bevételt hoz a hercegi esküvő

Pénzcentrum2010. november 19. 04:42

Akár egymilliárd fontos (320 milliárd forintos) bevételt is jelenthet a brit gazdaság számára Vilmos herceg és menyasszonya, Kate Middleton esküvője. Habár a pontos időpont még nem ismert, az már most látszik, hogy a rangos esemény a turizmust, a kereskedelmet és a médiapiacot is felpörgeti.

Egybehangzó sajtóértesülések szerint 2011 augusztusában, Londonban kerülhet sor az évtized talán legnagyobb sztár-eseményére, a brit hercegi pár esküvőjére. A házasságkötés gazdasági szempontból is hatalmas jelentőséggel bír. A várhatóan több százmillió fontba kerülő esküvő költségeit a vőlegény apja, Károly herceg és nagymamája, II. Erzsébet királynő adja majd össze. Igaz, marad néhány költség -például az esemény rendőri, katonai biztosítása- amit az adófizetők állnak majd.

Szakértők szerint azonban a költségek busásan megtérülnek. Becslések szerint az esemény kapcsán Nagy-Britanniába látogató turisták tömege akár 750 millió fontot is a brit szállodákban, éttermekben hagyhat. Az Egyesült Államokból, Kanadából és Ausztráliából érkezhetnek a legtöbben azért, hogy egy pillantást vethessenek az elvonuló násznépre, de komoly növekedés prognosztizálható Oroszország, Kína, India és Brazília felől is.

Hatalmas üzletet jelent az esküvőhöz kapcsolódó emléktárgyak, csecsebecsék értékesítése is. A felhajtást jól mutatja, hogy egyből elkezdték forgalmazni a jegygyűrű másolatát, megjelentek a hercegi pár arcmásával ellátott bögrék, tányérok, pólók, zászlócskák is. A legnagyobb brit üzletlánc, a Tesco pedig máris árusítja annak a kék ruhának a pontos mását, amelyet Kate Middleton viselt az eljegyzés bejelentésekor; a másolat az eredeti ruha árának huszadába kerül.

Az áruházláncok nyilatkozatai szerint egy percet sem várhatnak az emléktárgyak piacra dobásával, várhatóan a nagyobb üzletekben külön polcokon, kiemelt helyen várják a vevőket a nagy napra készülő dísztárgyak.

Az egész világon nézik majd

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A BBC szóvivője tegnap úgy nyilatkozott, hogy kitörő örömmel fogadták a hírt és remélik, nemcsak Angliában, de az egész világon tudják majd sugározni a ceremóniát. Hozzátette, kétség sem fér ahhoz, hogy a házasságkötés a televíziózás történelmének legnézettebb adása lesz.

Az sem elhanyagolható, hogy egy ilyen esemény az egy évvel később megrendezére kerülő londoni olimpia számára is hatalmas reklámértéket jelenthet.

Címkék:
médiapiac,