Nyugdíjasok figyelem! Ma jön a nagy pénz!

Pénzcentrum2010. november 12. 09:17

A bankszámlával rendelkező nyugdíjasok a november havi nyugdíjjal együtt ma kapják meg a jogszabályban előírt, idén 7,2%-os mértékű egyösszegű kifizetést is. A 250/2010. (X. 19.) kormányrendeletében foglaltak szerint egyösszegű kifizetést kell folyósítani a 2010. január 1-je előtt megállapított öregségi nyugdíjban*, rehabilitációs járadékban, rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, özvegyi és szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, baleseti járadékban részesülő személyek részére.

*ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, a szolgálati nyugdíjat, a polgármesterek öregségi nyugdíját és közszolgálati járadékát is

Aki saját jogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, egyösszegű kifizetésre mindkét ellátása alapján jogosult.

Az egyösszegű kifizetés és az időarányos kiegészítés számítása

Az egyösszegű kifizetésre mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékában, valamint a baleseti járadékban részesülők is jogosultak.


Az egyösszegű kifizetés összege megegyezik a jogosult részére folyósítása kerülő ellátás(ok) 2010. november havi összegének 7,2%-ával.


Az arányos részt úgy kell kiszámítani, hogy a hozzátartozói nyugellátás összegének, illetve a megszűnt ellátás utolsó havi összegének 0,6%-át meg kell szorozni a hozzátartozói nyugellátás, illetve a megszűnt ellátás 2010. évi folyósítási hónapjainak számával.

Mikor kapják meg a pénzt a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok, és mikor azok, akiknek a postás viszi a nyugdíját?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból intézkedik az egyösszegű kifizetés folyósítása érdekében. Kivételt képez ez alól a megszűnt ellátás után járó egyösszegű kifizetés arányos részének kifizetése, mert azt a jogosult, illetve elhalálozása esetén a hozzátartozó vagy az örökös írásbeli kérelmére kell folyósítani.

Az egyösszegű kifizetés a bankszámlával rendelkező nyugdíjasoknak a 2010. november havi nyugellátással együtt - de a folyószámlán külön tételként -  a mai napon kerül kiutalásra. Az egyösszegű kifizetés postai úton a postai kifizetési naptárban meghatározott napon kerül kifizetésre, összege egy utalványon, a nyugellátástól elkülönült sorban kerül feltüntetésre.

A nyugdíjasok decemberben újabb meglepetésre számíthatnak, akkor ugyanis a szokásos utalási határidővel ellentétben már harmadikán utal a nyugdíjfolyósító: Íme a nyugdíjak új folyósítási rendje!


Címkék: