Ötszázszoros jövedelem különbségek az ENSZ országaiban

Pénzcentrum2010. november 7. 17:02

Az ENSZ minden évben közzéteszi a listát, hogy melyik országban a legjobb élni, hol található a legmagasabb életszínvonal. Az idén immár nyolcadik alkalommal végzett az élen Norvégia, aki Ausztráliát és Új-Zélandot előzte meg.

Az országok rangsorának felállításánál a gazdaság, az egészségügy, az oktatás, a szegénység a nemek közötti egyenlőség és a szabadságjogok állapotát vizsgálták.

Norvégiában a várható átlagéletkor 81 év, az átlagos éves kereset pedig 58 810 dollár (11,5 millió forint), ami durván havi 1 millió forintos jövedelmet jelent, az iskolázási idő pedig meghaladja a 12,5 évet. A skandináv ország az ENSZ jóléti mutatója, a HDI (emberi fejlettségi index) alapján két évtől eltekintve mindig az első helyen áll 2001 óta. Vannak azonban egyes tényezők, amelyekben nem a fjordok hazája végzett az élen. Az éves átlagjövedelmet tekintve például Liechtenstein jobb helyezést ért el a maga több mint 81 ezer dollárjával (15,8 millió forintjával).

A 169 országot tartalmazó listán Ausztrália és Új-Zéland állhatott még fel a dobogóra, Kanada és Írország előtt. Az utolsó helyezettek kivétel nélkül mind a fekete kontinensen találhatóak: Mozambique, Burundi, Niger, Kongói Demokratikus Köztársaság és végül Zimbabwe.

Az utolsó helyezett Zimbabwe-ban a lakosság várható életkora 47 év (alig több a norvégok felénél), az egy főre jutó éves jövedelem pedig 176 dollár (34 300 forint). Azért az elgondolkodtató, hogyan lehet élni havi 2800 forintból. Ráadásul a szakértők szerint az afrikai országokat sújtják leginkább a politikai és gazdasági konfliktusok, valamint a járványos betegségek is. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Jeni Klugman, az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) egyik vezető munkatársa szerint 59-ről 70 évre nőtt az emberiség átlagéletkora, 55 százalékról 70 százalékra a nyolc általánost végzettek száma, és kétszeresére, több mint 10 000 dollárra az éves átlagjövedelem. A szegény országok közül többnél óriási fejlődés ment végbe az eltelt évtizedekben, de továbbra is sokan vannak olyanok, amelyek súlyos helyzetben vannak még mindig. A globális gazdasági válság ezeket az országokat sokk-ként érte, különösen a munkanélküliség drámai növekedése okozott gazdasági és társadalmi feszültségeket.


A 2009-es listán hazánk a 43. helyen szerepelt. Észtországgal, Lengyelországgal és Szlovákiával nagyjából egyforma eredményt mutattunk fel. A közép-európai térség államai közül Szlovénia és Csehország viszont megelőzött minket. Az idei eredményekről egyelőre nem érkezett még jelentés, mivel a teljes lista még nem publikus.

 

Címkék: