Tájékoztató a nyugdíjkiegészítésről! Ki mikor kapja meg a pénzt?

Pénzcentrum2010. október 26. 05:20

A 250/2010. (X. 19.) kormányrendeletében foglaltak szerint egyösszegű kifizetést kell folyósítani a 2010. január 1-je előtt megállapított öregségi nyugdíjban*, rehabilitációs járadékban, rokkantsági nyugdíjban, baleseti rokkantsági nyugdíjban, özvegyi és szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugellátásban, baleseti járadékban részesülő személyek részére.

*ideértve a bányásznyugdíjat, a korengedményes nyugdíjat, az egyes művészeti tevékenységet folytatók öregségi nyugdíját, a szolgálati nyugdíjat, a polgármesterek öregségi nyugdíját és közszolgálati járadékát is

Aki saját jogú nyugdíjban és özvegyi nyugdíjban is részesül, egyösszegű kifizetésre mindkét ellátása alapján jogosult.

Az egyösszegű kifizetés és az időarányos kiegészítés számítása

Az egyösszegű kifizetésre mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékban, a mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi és özvegyi járadékában, valamint a baleseti járadékban részesülők is jogosultak, a folyósításra esetükben is a 2010. novemberi ellátással együtt kerül sor.


Az egyösszegű kifizetés összege megegyezik a jogosult részére folyósítása kerülő ellátás(ok) 2010. november havi összegének 7,2%-ával.


Az arányos részt úgy kell kiszámítani, hogy a hozzátartozói nyugellátás összegének, illetve a megszűnt ellátás utolsó havi összegének 0,6%-át meg kell szorozni a hozzátartozói nyugellátás, illetve a megszűnt ellátás 2010. évi folyósítási hónapjainak számával.

Mikor kapják meg a pénzt a bankszámlával rendelkező nyugdíjasok, és mikor azok, akiknek a postás viszi a nyugdíját?

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hivatalból intézkedik az egyösszegű kifizetés folyósítása érdekében. Kivételt képez ez alól a megszűnt ellátás után járó egyösszegű kifizetés arányos részének kifizetése, mert azt a jogosult, illetve elhalálozása esetén a hozzátartozó vagy az örökös írásbeli kérelmére kell folyósítani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az egyösszegű kifizetés a 2010. november havi nyugellátással együtt, a szokásos nyugdíj-kifizetési, -utalási napon kerül folyósításra.

Az egyösszegű kifizetés postai úton az ún. postai kifizetési naptárban meghatározott napon kerül kifizetésre, összege egy utalványon, a nyugellátástól elkülönült sorban kerül feltüntetésre. Pénzintézetnél vezetett számlára utalás esetén a nyugellátás és az egyösszegű kifizetés külön-külön tételként 2010. november 12-én kerül jóváírásra.

Íme a nyugdíjak új folyósítási rendje! Decemberben meglepetés!

 

Címkék:
nyugdij,