Hozzányúlhatnak-e az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz?

Világgazdaság2010. október 25. 09:32

Az önkéntes nyugdíjpénztárakat nem érintik a kormány várható intézkedései, melyek szerint többek között a kötelező magánnyugdíjpénztári kifizetéseket is felfüggesztik a jövő év végéig. Azonban a rossz kormányzati kommunikáció megrendítheti a pénztártagok bizalmát az önkéntes pénztárak felé is.

Juhász Istvánné a Stabilitás Pénztárszövetség főtitkára a Világgazdaságnak elmondta, hogy az ügyfelek többsége nincs tisztában a két pénztár közötti különbséggel, így elképzelhető a pánik kialakulása. A legrosszabb esetben a megrémült emberek kivehetik a megtakarított pénzüket, valamint hosszabb távon megrendülhet a tagok bizalma a pénztári rendszerben. A szövetség az állami nyugdíjrendszerbe való visszalépés megnyitásakor komoly felvilágosító kampányba kezd majd a fentebbiek elkerülése végett.

Mohr Lajos, az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint az önkéntes nyugdíjpénztár olyan, mint a banki folyószámla. A rajta lévő összeg felett az ügyfél szabadon rendelkezik, a kormány ezekre nem hozhat intézkedést.

A kormány javaslata megszűnteti a pályakezdőknek a kötelező pénztári tagságot, valamint 2011. december 31-ig lehetőséget biztosítana a magánpénztári tagoknak az állami rendszerbe való visszalépésre.

Címkék: