Nyugdíjparázs Párizsban! Sarkozy nem enged, sztrájk van, reform lesz

Pénzcentrum2010. október 20. 09:47

Hiába az általános sztrájk, Nicolas Sarkozy nem enged, továbbra is kitart a nyugdíjreformok mellett. A francia elnök utasította a hatóságokat a rend helyreállítására az egész országban. A magyar felmenőkkel is rendelkező államférfi megérti a békésen sztrájkolók aggodalmait, de nem enged az erőszakos tüntetőknek.

A tiltakozások a kormány nyugdíjreform terve miatt robbantak ki, melynek értelmében a kedvezményes nyugdíjkorhatárt két évvel, 60-ról 62 évre emelnék. A szenátus eredetileg szerdára tűzte ki a nyugdíjreformról szóló szavazást, de ezt csütörtökre halasztották

Hány évig élvezi a nyugdíjat egy francia és hány évig egy magyar? Nyugdíjrulett a túlélésért! Hányan halnak meg a korhatár előtt?

Az országot megbénította az általános sztrájk, a szakszervezetek arra számítanak, hogy a tüntetők létszáma felülmúlja a múlt hetit, amikor 3 millióan nem vették fel a munkát. A fővárosban szélsőségesek törtek-zúztak, Lyonban a tüntető fiatalok összecsaptak a rohamrendőrökkel, az üzemanyaghiány miatt az országutakon kaotikus állapotok uralkodnak.

Tizenkét és félezer töltőállomásból 2500 tart zárva, mert elfogyott az üzemanyag. Az olajipari dolgozók sztrájkja miatt már közel egy hete leállt a benzinszállítás. Veszélybe került a repülőterek működése is. A párizsi Orly nemzetközi légikikötő forgalma a felére csökkent és más repülőtereken is sok járat nem tudott felszállni.

Címkék: