Kínában és Indiában versengnek korunk dollármilliárdosai

Pénzcentrum2010. október 19. 12:02

A 2008-as válság "megtizedelte" a világban élő dollármilliárdosokat. 2009-ben a számuk 793-ra zsugorodott. 2010-ben viszont Kína és India gazdasági felfutása visszaállította az egyensúlyt: a szupergazdagok száma másféleszeresére nőtt. Idén a 97 új dollármilliárdosból 62 már ázsiai és főként az előbb említett két országból került ki. 

A Forbes (neves amerikai magazin) minden évben összeállítja a legtehetősebbek listáját. Az első helyen 53,5 milliárd dollárral a mexikói telekommunikációs vezér, Carlos Slim áll. Őt követi 53 milliárdos vagyonnal a Microsoft alapítója, Bill Gates. A bronzérmes pedig a tőzsdeguru, Warren Buffett (47 milliárd dollár a vagyona) lett. 

Az első három helyezett versenyébe a Forbes szerint 2014-re az indiai Mukesh Ambani iparmágnás zavarhat be, aki a világ leggazdagabbja lehet 62 milliárdos vagyonával. Ambani honfitársát, a szintén iparguru Anil Agarwalt is esélyesnek tartják még erre a címre. 

A két nagy ázsiai országban nemcsak a lakosság gyarapodik, hanem a szupergazdagok száma is. 2010-ben a minimum 1 millió dollárral rendelkező indiaiak száma 127.000 volt, míg a kínaiaké 477.000. Igaz az indiai jómódúból kevesebb van, mint a kínaiból, ám előbbiek gazdagabbak. A 100 legvagyonosabb indiai 300 milliárd dollárral már majdnem megelőzi a 400 élen járó kínait (összesen 314 milliárd dolláros vagyon). 

Warren Buffett és Bill Gates köztudottan nagy adományozók, és ázsiai körútjaikon próbálják rávenni társaikat a karitatív tevékenységre.  Ennek ellenére az indiai milliárdosok ódzkodnak a jótékonykodástól, pedig az országban nagy szükség volna erre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kínában más a helyzet. Yu Pengnian (432. leggazdagabb volt) például 1 milliárdos vagyonát adományozta el jótékonysági célokra, Cao Dewang pedig 550 milliós alapot hozott létre a vidék felzárkóztatására és a különböző természeti katasztrófák károsultjainak megsegítésére.

India a GDP-jének 0,6%-át fordítja karitatív célokra (szemben a kínai 0,1%-kal), viszont ezt nem a szupergazdagok, hanem a kevésbé módosak adják össze. Az indiai milliárdosok egyelőre féltik frissen megszerzett vagyonukat, és úgy látszik, a nagyvonalú jótékonysági akciók még váratnak magukra.

 

Címkék: