Hárman kapták a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Pénzcentrum/MTI2010. október 11. 13:19

Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen és Christopher A. Pissarides megosztva kapta a svéd jegybank által Alfred Nobel emlékére évente odaítélt közgazdasági Nobel-emlékdíjat 2010-ben a súrlódásos munkanélküliség és makrogazdasági jelenségek kutatásában való részvételért.

A három tudós egyebek mellett azt vizsgálta, miként lehet viszonylag sok betöltetlen állás mellett is magas a munkanélküliség. A díjazás indoklása szerint a Diamond-Mortensen-Pissarides-fére keresési-találati modell nem csak a munkaerőpiac, de más gazdasági folyamatok megértéséhez is hozzájárul.

A díj összege 10 millió svéd korona.

Peter A. Diamond, 70 éves amerikai közgazdász az 1980-as években az Egyesült Államok kormányának tanácsadója volt társadalombiztosítási, szociális ügyekben. Több könyvet is publikált növekedés, egyensúly, munkanélküliség, adórendszer, nyugdíjreform témakörben. 2010-ben Barack Obama a Federal Reserve kormányzótanácsába jelölte, de a szenátus a jelölést nem fogadta el. Ben Bernanke, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke is Diamond tanítványa volt.

Dale Thomas Mortensen, 71 éves amerikai közgazdász fő szakterülete ugyancsak a munkanélküliség, kiváltképp az ún. súrlódásos munkanélküliségre jellemző keresések és találatok elmélete. Közös könyve a harmadik díjazottal, Christopher A. Pissarides-szel 1994-ben jelent meg, és a munkahelyek létrehozásával, megszűnésével, az ebből fakadó munkanélküliséggel foglalkozik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Christopher Antoniou Pissarides, 61 éves görög születésű közgazdász jelenleg a London School of Economics oktatója, kutatási területe ugyancsak a munkaerőpiac, növekedés és gazdaságpolitika.

Címkék: