Nevesincs adókból fikarcnyi bevétel? Sok kicsi sokra megy...

Pénzcentrum2010. október 7. 10:02

A kormány tervei között szerepel az adónemek jelentős ritkítása, a Napi Gazdaság számításai alapján akár 21-féle adó is kivezethető lenne négy év alatt, ennyi adónemből folyik be 50 milliárd forintnál kevesebb.


A kormány négy év alatt drasztikusan csökkentené az adónemek számát, azt azonban egyelőre homály fedi, mi jöhet szóba. Jelenleg nagyjából ötven adónem van, amelyből az alábbi számítás szerint akár huszonegy is kivezethető lenne.

Tavaly 32 adóból összesen kevesebb mint 50 milliárd forint bevétel folyt be. Ebből az idén és jövőre 11 szűnt és szűnik meg - a nyári adócsomagban kivezetett tíz és a magánszemélyek különadója, amit még a Bajnai-kormány radírozott ki. Vagyis 21 adónem marad (a gyógyszergyártókat sújtó adókat egynek számolva), amelyből jelentős bevétel nem folyik be a költségvetésbe - a főbb adókból akár kétezer-milliárd forint is származhat.


Ezek között egyaránt szerepel helyi adó, járulék, elkülönült alapba és a központi költségvetésbe folyó adó. A 21 adónem tetemes bevételt hoz, összesen 288,6 milliárd forintot - a megszűntekkel együtt ez a tétel 345 milliárd forint.

Vagyis ezek kivezetése még négy év alatt sem menne egyszerűen - a jövedelemadó átalakítása is több száz milliárd forint kieséssel jár. Azokat az adókat számba véve, amelyek kevesebb mint húszmilliárd forintot hoztak tavaly, jóval kisebb kieséssel kell számolni. Ebben az esetben 15 adónem jönne szóba összesen 165 milliárd forint kiesés mellett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiszivárgott a kormány adótervezete

Címkék: