A magyar sikerágazat: egyre csak nő a foglalkoztatottak száma

Pénzcentrum/MTI2010. szeptember 9. 13:02

Az ügyfélkiszolgálásban - beleértve a nagyvállalatok telefonos ügyfélszolgálati központjait (call centereit) is - komoly munkahelyteremtő potenciál van, jelenleg Magyarországon több mint 150.000 embert - egyharmaduk call centeres - foglalkoztatnak ebben a szektorban, és ez 10 százalékkal nőhet a következő évben - mondta Tóth Éva Mária, a Humán Erőforrás Alapítvány elnöke csütörtökön.

A sajtóbeszélgetésen ismertette, hogy 28 ezren dolgoznak nemzetközi szolgáltató központokban, tavaly több mint ezerrel nőtt az itt foglalkoztatottak létszáma.

Tóth Mária Éva hangsúlyozta, hogy az iparágban foglalkoztatottak száma a válság ellenére is nőtt Magyarországon, főként a bankok, kintlévőség-kezelő cégek, illetve a közműszektor bővítette ügyfélszolgálati kapacitásait.

Lakatos Zsolt,a Teleperformance - az egyik nemzetközi call-center szolgáltató - magyarországi vezérigazgatója szerint a kormánynak is segíteni kellene az iparág versenyképességének növelésében. Itt az adópolitika, a munkát terhelő adók, valamint a képzés játszik kulcsszerepet, a vállalati programok pedig abban tudnak segíteni, hogy a munkavállalók is vonzónak találják a szakmát - mondta.

Kiemelte: Magyarországnak versenyelőnye van a közép-kelet-európai régióban képzettség tekintetében, amit ki is tud használni, mivel a nagyobb cégek inkább az esetleg drágább, de megfelelően szakképzett munkaerőt biztosító országokba szervezik ki ügyfélkapcsolati központjaikat.

Európában, a Közel-Keleten és Afrikában összesen körülbelül 300.000 ügyfélszolgálatos munkahely van jelenleg, és a következő években ez 10 százalékkal nőhet - mondta Lakatos Zsolt. A vezérigazgató szerint Magyarországnak abban van lehetősége a versenyben, hogy az európai nyelveket egyszerre ragadja meg, vagyis európai soknyelvű ügyfélkapcsolati központok jöjjenek létre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Humán Erőforrás Alapítvány az utóbbi években az ügyfélkapcsolati szakképzési rendszer kidolgozásán, valamint azon munkálkodott, hogy hogyan lehet bevonni a megváltozott munkaképességűeket az üzleti szolgáltató szektor munkavállalói közé - mondta Tóth Éva Mária.

Az Országos Képzési Jegyzékben már négy, ügyfélszolgálathoz kapcsolódó szakma szerepel, 2003 óta ezeken a területeken már több mint ezren végeztek. Ezenkívül tavaly akkreditálták a posztgraduális másoddiplomás képzést ügyfélkapcsolati szakközgazdász és szakértő területen, a felnőttképzésben pedig 2007 óta 300-an végeztek call center vezetői és felügyelői szakirányon. Hozzáfűzte: sokszor nincs elég jelentkező a képzésre, mert sok előítélet van a szakmával szemben, pedig a válság ellenére is szinten maradt a kínált állások száma.

A fizetésekről elmondta: azok nyelvtudástól függően szóródnak, Budapesten és környékén, valamint a nagyvárosokban a magyar nyelvű szolgáltatásnál 10-20 százalékkal haladja meg a minimálbért a fizetés, az idegen nyelven végzett munkánál pedig 280-300.000 forint bruttó alapbér.

Címkék: