Keményít az APEH: kinek van félnivalója?

Pénzcentrum/InfoRádió2010. szeptember 7. 11:02

Változtat a vagyonosodási vizsgálatok szemléletén az adóhivatal a jövőben - nyilatkozta az APEH szóvivője az InfoRádiónak. Burillák Attila hozzátette: nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezik a hangsúlyt, a kisebb adócsalók helyett a nagyobb jövedelmet eltitkolókat fogják ellenőrizni.

Nem a mennyiségre, hanem a minőségre helyezi a hangsúlyt az adóhivatal a vagyonosodási vizsgálatok terén - mondta az InfoRádiónak az APEH szóvivője, aki hozzátette: amíg 2007-ben közel 11 ezer ilyen vizsgálat zajlott, addig idén eddig kevesebb mint 1400 fejeződött be.

Burillák Attila hangsúlyozta: sokat finomodott a kiválasztás módszere, és 2007-hez képest megduplázódott a hatékonyság: 2010-ben eddig átlagosan minden vagyonosodási vizsgálatra 12 millió forint adóbefizetési kötelezettséget állapítottak meg.

Ez az összeg azt mutatja, hogy nem kishalakról van szó - fogalmazott a szóvivő, aki kiemelte: a kockázatelemzési módszerek tökéletesítésének köszönhető az eredményesség.

Hozzátette: ha a magánszemély bevallott adófizetési kötelezettsége nem áll arányban az életvitelével és a vagyongyarapodásával, akkor előbb-utóbb számíthat vizsgálatra az adóhivataltól.

Címkék: