Felülvizsgálják a bolognai rendszert

Pénzcentrum/InfoRádió2010. szeptember 3. 16:02

Megkezdi a bolognai rendszer felülvizsgálatát a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága. Dux László felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak elmondta, a tanári szakokat valószínűleg ismét az ötéves, osztatlan képzések közé sorolják majd, de a többi szak esetében is lehetőség lesz a jelenlegi, három plusz kétéves rendszer módosítására.

A bolognai egyezmény másról szól, mint amit itthon bevezettek 2006-ban - közölte az InfoRádióval a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár. Dux László kifejtette: a rendszer bizonyos elemeit kötelező jelleggel vezették be, noha a bolognai egyezmény rugalmasabb, a képzések és a diplomák összehasonlíthatóságát és nemzetközi mobilitást elősegítő jellegét javasolta, így az nem, vagy csak nyomaiban felel meg az eredetinek.

A tárca visszatérne az alapokhoz, ezért megkezdi a bolognai rendszer felülvizsgálatát - mondta Dux László. Hozzátette: céljuk, hogy a káros, romboló hatásokat az erőszakolt rendszer korrekciójával kiiktassák.

Dux László azt mondta: a tanári szakokat valószínűleg ismét az ötéves, osztatlan képzések közé sorolják majd, de a többi szak esetében is lehetőség lesz a jelenlegi, három plusz kétéves rendszer módosítására.

Ahol úgy érzik, hogy a rájuk erőszakolt kétciklusú képzés károsította a színvonalat, ott lehetőség lesz egy gyakorlatiasabb, főiskolai képzésre emlékeztető és egy inkább elméleti, tudományos pályára felkészítő ágat létrehozni - fejtette ki.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy megkezdődött az új felsőoktatási törvény kidolgozása. Dux László kiemelte: az új jogszabály szerint a 2012-2013-as tanévre készülhet el.

Emlékeztetett: a többi között változtatnak majd a felvételi eljáráson, több szak esetében újra bevezetik a felvételi elbeszélgetést és az alkalmassági vizsgát, illetve erősítenék a vidéki egyetemek, főiskolák szerepét is.

Címkék: