A pedagógusok járnak legrosszabbul diploma után

Pénzcentrum2010. augusztus 26. 08:47

A diplomás fiatalok jelentős része nem tud felsőfokú végzettségének megfelelő munkahelyen elhelyezkedni, és pályaelhagyásra kényszerül - írja az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. felmérésére hivatkozva a Magyar Nemzet.

A fiatal diplomások 14,2%-a egyáltalán nem hasznosítja végzettségét munkája során - derül ki egy friss kutatásból. Ebből a szempontból a legrosszabb helyzetben az agrár-, természet-, és társadalomtudományi végzettségűek vannak, körükben az átlagosnál magasabb a pályaelhagyók aránya. Túlnyomórészt a szakterületüknek megfelelő munkát sikerül szerezniük ugyanakkor az orvos- és egészségtudományi, a jogi és az informatikai végzettségű pályakezdőknek.

A felmérésből kiderül az is, hogy a pályakezdők fizetését tekintve legrosszabbul a pedagógusok járnak, nekik átlagosan havi 109,5 ezer forinttal kell beérniük. Az átlagosnál jobb helyzetben vannak a jogi, az informatikai és gazdaságtudományi végzettségűek, ők átlagosan nagyjából 50%-kal jobban keresnek a tanári pályát választóknál. A diplomáspálya-kutatás 4500, 2007-ben diplomát szerző fiatal önbevallásán alapul.

Címkék: