Komoly hiány lesz kamionsofőrökből

Pénzcentrum2010. július 14. 09:17

Megélénkült a kereslet a nemzetközi kamionsofőrök iránt. Több nagy hazai fuvarozó cég is még idén jelentős létszámbővítést hajt végre - írja a Napi Gazdaság.

A nyelvismerettel és nemzetközi fuvarozásra feljogosító papírokkal rendelkező sofőrök most könnyedén találhatnak állást maguknak. A fuvarozó cégek a válság után felpörgő kereslet kielégítésére egyre nagyobb kapacitással dolgoznak, melyhez tapasztalt pilótákra is szükségük van.

A lap szerint a holland tulajdonú Reining Transport idén év elején meglévő 240 alkalmazottja mellé még mintegy 120 főt kíván felvenni. A hazai Waberer's Holding pedig mintegy 100 fős bővítést tervez a meglévő, 3650 fős gárdájához.

Nem csak a magyar, hanem a nyugati cégek is előszeretettel alkalmaznak Közép- és Kelet Európából érkező kamionsofőröket, mivel utóbbiak bérigénye és az ezekre rakódó terhek összességében nagyjából a felét teszik ki a helyi sofőrökre jutó költségeknek. A Napi szerint a kamionsofőri szakma a következő évtizedben igazi hiányszakma lesz. Tíz év múlva az EU-ban a szükségesnél akár százezrekkel kevesebben ülnének fel a fülkékbe.

Címkék: