"Illegális" szerencsevadászok lepték el Magyarországot

Pénzcentrum2010. július 14. 05:22

Az interneten elérhető különböző sporteseményekre szervezett fogadás a hatályos szerencsejáték szervezésére vonatkozó jogszabályok alapján illegális - figyelmeztet honlapján a Szerencsejáték Felügyelet. A dörgedelmes hatósági verdiktnek nem sok foganatja van. A labdarúgó világbajnokság nyomán feltámadó fogadási kedvet kihasználva a sajtóban, az internetes felületeken, a labdarúgók mezén körülbelül féltucatnyi internetes fogadásszervező hirdeti magát. A reklámokba ölt temérdek pénznek a jelek szerint van is hatása. A becslések szerint alsó hangon többszázezer nyeremény után áhítozó magyar teszi meg tuti tippjeit hétről hétre. Talán maguk sem tudják, hogy tiltott szerencsejátékban vesznek részt.

A cikk második része: Üldözött sportfogadók az online játékosok

A zűrzavart egy mindmáig el nem döntött kérdés okozza: vajon az Európai Unió alapjogába ütközik-e, ha egy tagállam nem enged szerencsejátékot szervezni egy másik tagállamban jogszerűen ugyanilyen tevékenységet engedéllyel folytató vállalkozás számára? A kérdésre Magyarországon kétféle választ adnak: az állam és a nálunk kizárólagos szerencsejáték szervezői jogosultsággal rendelkező Szerencsejáték Zrt. a korlátozás mellett, az online fogadóirodák pedig ellene foglalnak állást.

A magyar állam hozzáállása egyértelműen kiolvasható az idén áprilisban a pénzügyi és a szociális tárca, valamint az APEH és a fogyasztóvédelmi hatóság közös tájékoztatójából. A dokumentum szerint azok a vállalkozások, akiknek az adóhatóság nem ad engedélyt szerencsejáték szervezésre, törvénysértő módon tevékenykednek. Márpedig jelenleg Magyarországon csak az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt-nek van engedélye arra, hogy egyes játékait online módon szervezze, értékesítse. A közös tájékoztató felhívja a figyelmet arra, hogy aki nem az állami cég internetes játékain teszi próbára a szerencséjét, az illegális szerencsejátékban vesz részt. A játékosokra emiatt több veszély is leselkedik a nyilatkozat szerint. A legfontosabb, hogy mindenki a saját kockázatára fogad. Ha bármilyen jogvita támad, például a játékos nem kapja meg a nyereményét, akkor a magyar hatóságok nem tudnak fellépni a játékszervező ellen. A fogadó a magyar bíróságon sem tudja megvédeni az igazát, mert az illegális szerencsejátékban való részvétel miatt nem lehet pereskedni.

Mit mond a monopolista?

A legális fogadás ára
A Szerencsejáték Zrt. által szervezett bukmékeri típusú sportfogadások - ilyen a Tippmix és a Tippmax - utáni nyereményt ugyan személyi jövedelemadó nem terheli, azonban a szervezőnek a befolyó tétek után így is tetemes mennyiségű adót és díjat kell megfizetnie.

A legnagyobb tétel a havonta fizetendő játékadó, mely 20%-a tiszta játékbevételnek. A tiszta játékbevételt úgy kapjuk meg, hogy a befizetett tétekből levonjuk a kifizetett nyereményeket és az érvénytelen fogadások miatt visszafizetett fogadások összegét. További tevékenységspecifikus költségek az engedélyezési díj és a felügyeleti díj. Előbbi a költségvetésben meghatározott tiszta játékbevétel 2 ezreléke, de maximum 1 millió forint, utóbbi pedig a negyedéves tiszta játékbevétel 4 ezreléke, de legalább 5 ezer és legfeljebb 10 millió forint.

A fenti adó és díjak mellett a tétek árbevétel növelő hatása miatt a cégnek két általános, vállalkozásokat terhelő adót is meg kell fizetnie. Az iparűzési adó a befizetett tétek 2%-ára, az innovációs járulék pedig a befizetett tétek 0,3%-ára rúg. Ezeken kívül az át nem vett nyeremények sem a Szerencsejáték Zrt. eredményét javítják, hanem azokat a központi költségvetésbe kell befizetni.

A Szerencsejáték Zrt. álláspontja természetesen hazai törvényekkel vág egybe. Bukmékeri rendszerű fogadást a cég véleménye szerint is kizárólag vállalatuk szervezhet legálisan Magyarországon. A nyeremények megbízható kifizetése, és a mindenki számára könnyen elérhető jogorvoslati lehetőségek a két legfőbb érve a cégnek arra, hogy miért érdemes a fogadóknak őket választaniuk. Emellett az sem elhanyagolható tény, hogy a Tippmixen illetve a Tippmaxon kifizetett nyeremények után a játékosoknak már nem kell adót fizetniük. Ellentétben a különböző sportfogadó oldalakon nyert pénzekkel, melyek után - függetlenül attól, hogy illegálisan szervezett játékból származik-e a nyeremény - a magyar törvények értelmében még személyi jövedelemadót kell fizetni. A Szerencsejáték Zrt-nek nem feladata az illegális szervezőkkel szembeni fellépés, azt azonban nem rejtik véka alá, hogy a hatóságoknak minden támogatást megadnak az illegális szervezőkkel szembeni eljárásban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az állami játékszervezőnél is látják, hogy van igény a piacon otthonról is kényelmesen játszható online sportfogadási oldalra. Amellett, hogy illegális szervezőknek tartják a különböző külföldi online sportfogadási oldalakat, elismerik, hogy versenyhelyzet van a piacon, így az állami szereplőnek is fel kell vennie a kesztyűt. Éppen ezért indították a Tippmax fogadási rendszert. A Tippmix online változata által elért egyik legnagyobb eredményének azt tartják, hogy a kedvezőbb adóztatású európai országokhoz képest nálunk meglévő magasabb közterhek ellenére is versenyképes fogadási ajánlatokat tud kínálni, miközben mellőzi a mértéktelen fogadásra ösztönző eszköztárak használatát.

Korábban: Újra rekordot döntött a Tippmix - Íme, a legnépszerűbb fogadások!

A versenytársak az EU-ra hivatkoznak

Megkérdeztünk néhány "illegális" fogadóirodát is, ők miként látják a saját helyzetüket. Tekintettel a téma érzékenységére, egyik játékszervező sem járult hozzá nevének közzétételéhez. Véleményük azonban van: nem igazán értik a magyar hatóságok problémáit. A játékszervezők azzal érvelnek, hogy anyacégük EU tagállamban az összes szükséges engedélyt megszerezve, az előírásokat maximálisan betartva törvényesen működik. Márpedig az EU egyik alapszabálya, hogy engedi a termékek, szolgáltatások és a munkaerő szabad áramlását. Ez az előírás szerintük magasabb rendű a magyar jogszabályoknál. Tevékenységük azért sem lehet illegális, mert a fogadás nem Magyarországon, hanem egy másik uniós államban történik, ahol ők törvényeket betartva, engedéllyel működnek.

Az online fogadóirodák szerint a magyar játékosoknak nincs félnivalójuk. Ha kiderülne, hogy átverik a játékosokat, egyik napról a másikra oda a bizalom és vége a vállalkozásnak. Azt egyik online fogadásszervező sem tagadja, hogy a magyarok általában bizalmatlanná válnak, ha az interneten pénzt kell küldeniük. A bizalom erősítése érdekében komoly erőfeszítések történnek. Az online szervezők ingyenes játéklehetőséget kínálnak, magyar ügyfélszolgálatot tartanak fent, magyar vonatkozású sporteseményekre kínálnak fogadási lehetőséget. A társaságok állítják, magyar ügyfeleik nagy számban eddig nem panaszkodtak rájuk. Azok észrevételeit, akik mégsem voltak maradéktalanul elégedettek szigorúan kivizsgálták és gyakorta még akkor is segítettek a fogadón, ha az csak saját magának köszönhette a problémáját. Az ügyfél elégedettsége kiemelten fontos az online fogadásszervezők számára, hiszen ha rossz hírüket keltik, aligha játszik náluk bárki is. Ha mégis jogvita támadna, természetesen a játékszervező székhelye szerinti bíróságon perelhet az ügyfél.

A cikk folytatását a következő linkre kattintva olvashatod: Üldözött sportfogadók az online játékosok

Címkék: